Střední Čechy mají výhrady proti Letišti Vodochody

Vodochody – Starostové šestnácti středočeských obcí, které bojují proti rozšíření letiště Vodochody, zveřejnili připomínky k přepracované studii o vlivu stavby na životní prostředí, posílají je na ministerstvo životního prostředí. Připomínek by podle prvních odhadů mělo být víc než tisíc. Upozorňují, že dopady na jejich život by mělo mezinárodní letiště daleko horší, než vypracovaná studie EIA uvádí. Starostům se nelíbí, že nové veřejné mezinárodní letiště je umísťováno do hustě obydlené oblasti s přímými dopady. Obce chtějí využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby realizaci rozšíření současného firemního letiště Aera Vodochody zabránily.

Nejen vedení obcí a měst ale i občanská sdružení a jednotliví obyvatelé mají k přepracované studii EIA výhrady, neodpovídá podle nich realitě. Upozorňují například na mezery v hlukové zátěži nebo síle znečištění. „Pro zhodnocení imisní zátěže ta dokumentace nevychází z žádného reálného měření v místě. Přepočítává data z měřících stanic, které jsou vzdálené 8 až 20 kilometrů,“ uvedl starosta Líbeznic Martin Kupka (ODS) a starosta Panenských Břežan Libor Holík (nez.) doplnil: „Není to 35 tisíc letadel ale až 75 tisíc letadel za rok, jsou to větší dopady při změně trajektorií.“

Tím výčet vad zdaleka nekončí. Obce protestují také proti nedokonalému posouzení dopadů na zdraví lidí, zvýšení pozemní dopravy nebo bezpečnostních rizik, například kvůli chemickým areálům v Kralupech nad Vltavou. „V případě jakékoliv katastrofy nebo nějaké náhody by to pro naše město mělo fatální následky. Prozkoumání, které se tomu v té studii věnuje je pro nás nepřijatelné,“ prohlásil starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (nez.) a Petr Utěkal z občanského sdružení Klidná Bášť dodal: „Je to čistě ekonomický zájem investora. Není to ve veřejném zájmu a jednoznačně by to poškodilo životní prostředí.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Vedení letiště Vodochody však trvá na tom, že přepracovaná dokumentace je k okolním obcím vstřícnější. Konkrétní připomínky komentovat nechce, dokud je patřičně neprostuduje. „Myslím, že by nebylo fér se k nim vyjadřovat teď, dokud ještě nejsou oficiálně zveřejněné ministerstvem životního prostředí,“ potvrdil ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur.

Většinu připomínek chtějí předat zástupci obcí a občanských sdružení osobně ministrovi životního prostředí v pátek 10. prosince ráno.