Oprava silnice v zimě? Zbytečné plýtvání!

Tábor - Nejdřív teplota pod nulou a sněžení, druhý den obleva a déšť. V takovém počasí renovuje Správa a údržba silnic povrch cesty z Nadějkova do Sedlce. Patří na seznam silnic, o jejichž opravu obec dlouhodobě usilovala. Přesto starosta ani místní obyvatelé spokojeni nejsou. Nevěří, že by byla oprava za takových podmínek kvalitní.

Ještě v neděli večer byla v obci několikacentimetrová vrstva sněhu. V úterý už autobus jel po první vrstvě nového asfaltu. Příjezd stavebních strojů však byl pro obyvatele Nadějkova a okolí velkým překvapením. „Připadá nám divné, že se to opravuje koncem roku, když začne mrznout a všude je sníh. Divné je i to, že se nám léta slibuje oprava úplně jiné silnice, kde jezdí daleko víc aut,“ uvádí starosta obce Zdeněk Černý. 

Nadějkov dlouhodobě žádá kraj o opravu čtyř silnic. Jednu z nich silničáři opravili ještě před mrazy. Protože ke konci roku zbyly peníze na další, pustili se do ní teď. „Vybrali jsme komunikace, které byly v nejhorším stavu. Opravili jsme je z úspor letošního roku,“ vysvětluje ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Miloslav Ouředník.  

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Starosta však opravu v takovém počasí považuje za vyhozené peníze. „Oprava silnice se dělá na léta. Jestli tohle vydrží pět let a pak se silnice začne lámat, tak to bude škoda peněz. Všechno se strašně vleče a potom se to dělá takhle na zimu. Je to naprosto nesmyslné,“ argumentuje Zdeněk Černý. „Firma, která práce provádí, nese za výsledek plné záruky. V případě, že by provedla nekvalitní práci, tak to bude muset na jaře předělat,“ upozorňuje Miloslav Ouředník.  

Podle stavbyvedoucího mokro ani mráz pokládání asfaltu nevadí, nejdůležitější podle něj je, aby podklad byl čistý. Silnice, která je pro Nadějkov důležitější, se nového asfaltu dočká na jaře. Podle ředitele Správy a údržby silnic už je v plánu. Příprava ale byla pomalejší, protože ji kraj hradí z evropských peněz.