Boj o ceny za teplo a teplou vodu vzplál ve Frýdku-Místku

Frýdek–Místek - Městská distribuční společnost Distep začala ve Frýdku-Místku měřit množství odebrané teplé vody u paty jednotlivých domů. Podle jejich zástupců to umožní spravedlivější vyúčtování nákladů domácnostem. Opoziční zastupitelé jsou ale jiného názoru. Označují to za zbytečné utrácení, které zvýší podle nich už tak vysokou cenu teplé vody.

Měřicí zařízení odběru teplé vody má ve Frýdku-Místku přes 500 domů. Instalaci odmítly pouze 3. Společnost Distep za to zaplatila téměř 40 milionů korun. „Instalace těchto měřičů byla velice nákladnou záležitostí a ta investice se musí pochopitelně promítnout do ceny za tepelnou energii,“ uvedl technický náměstek společnosti Distep Petr Pavlíček. Teplá voda proto podraží o devadesát haléřů za metr krychlový.

„Je to zbytečné utrácení za měřič, který je stejně jen poměrovým měřičem, to znamená, že nepřináší žádnou úsporu nákladů,“ tvrdí opoziční zastupitel Frýdku-Místku Petr Konůpka. Společnost Distep dodává teplo a teplou vodu do více než osmnácti tisíc bytů ve Frýdku-Místku. Jejím stoprocentním vlastníkem je město. Opozice už dřív Distep kritizovala, že částka, kterou požaduje za teplo, je příliš vysoká. Jakékoliv další zdražování proto považuje za neúnosné.

„Proč investovat do něčeho, co nic nepřináší? To by si měl uvědomit každý hospodář, je tady totiž velké riziko ztráty zákazníků, když bude předražené teplo a předražená teplá voda,“ řekl opoziční zastupitel Petr Konůpka. Společnost Distep ale investici do měřičů dodávky teplé vody považuje za smysluplnou. „Hlavním přínosem je zvýšení spravedlnosti v rozdělení nákladů při vyúčtování, protože nepřesnost bytových vodoměrů dosahovala až třiceti procent,“ argumentuje technický náměstek společnosti Distep Petr Pavlíček. Frýdeckomístecká ODS chce přimět město, aby ve společnosti Distep nechalo provést personální a nákladový audit a aby pak našlo cestu, jak snížit cenu tepla a teplé vody na úroveň obvyklou v České republice.

  • Měřící zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2162/216169.jpg
  • Sídlo společnosti Distep autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2162/216170.jpg