Ostravané pozvali ombudsmana, aby vyzkoušel jejich ovzduší

Ostrava - Občanské sdružení Vzduch se kvůli znečištěnému ovzduší v Ostravě obrací na ombudsmana. Žádá ho o návštěvu a prošetření situace. Mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková se k dopisu, který občanské sdružení odeslalo včera, nevyjádřila. Ombudsman se s ním totiž ještě neměl možnost seznámit. Kvůli špatnému ovzduší budou obyvatelé Ostravy také demonstrovat. Sejít se mají na Prokešově náměstí příští týden v pátek.

Množství polétavého prachu na některých místech na Ostravsku dosahovalo ještě včera v noci i trojnásobku povolené hodnoty. Přes den se situace zlepšila. V předcházejících dnech ale byl stav ovzduší velmi špatný. Stanovený limit byl několikrát překročen i více než desetinásobně. „Po ombudsmanovi požadujeme, aby tu situaci zhodnotil, hlavně tedy aby se přijel podívat, v čem tady žijeme, v jakém prostředí vyrůstají naše děti,“ řekla členka výkonného výboru občanského sdružení Vzduch Pavla Skýbová.

„Samozřejmě to možné je. Veřejný ochránce práv – pokud to vyžaduje situace – jezdí i osobně na místní šetření, ale v tuto chvíli ještě nevíme, jestli to bude v jeho poli působnosti,“ uvedla mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková. Občanské sdružení Vzduch v dopise ombudsmanovi uvádí, že signál regulace, který vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav, je zcela neúčinný. Dokládá to tím, že na Ostravsku a Karvinsku platí už od pátku, aniž by se jeho účinek projevil.

„V žádném případě si nemyslím, že by regulace neměla smysl. Smysl určitě má, protože nastupuje v době, kdy zhoršené rozptylové podmínky neumožní výměnu vzduchu a v podstatě omezuje množství emisí, které do ovzduší dále přichází,“ oponuje vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Tomáš Kotyza. „Děláme, co je v našich silách. Momentálně se ministerstvo životního prostředí snaží snížit dopady průmyslu na stav ovzduší v Moravskoslezském kraji například poskytnutím čtyř miliard z dotací evropských fondů, které půjdou na ekologické projekty velkých znečišťovatelů a zároveň se rýsují dobrovolné dohody mezi ministerstvem a osmi největšími znečišťovateli z tohoto regionu,“ řekla k problému mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

  • Smog na Ostravsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216392.jpg
  • Smog na Ostravsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2164/216393.jpg