Za žhářský útok v ostravské Bedřišce padly podmíněné tresty

Ostrava - Matka a syn dostali za žhářský útok na domek Romů v ostravské kolonii Bedřiška podmíněné tresty. Syn dostal u Krajského soudu v Ostravě tříletý podmíněný trest za pokus o obecné ohrožení. Matce soud udělil 18 měsíců za to, že synovi v jeho útoku zápalnou lahví nezabránila. Motivem jejich jednání byly podle oficiální verze sousedské spory. Případem z letošního března se soud zabýval už od začátku listopadu. Celý proces byl kvůli věku obžalovaného, kterému v době útoku ještě nebylo 18 let, neveřejný. Obžalovaný se vzdal práva na odvolání, jeho matka i státní zástupkyně si ale ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak není pravomocný.

Státní zástupkyně žádala ve svém závěrečném návrhu přísnější tresty za pokus o několikanásobnou vraždu. Vycházela především z toho, že ve dvojdomku bylo v době útoku 11 lidí. „Hořet nezačalo jen shodou náhod, to nebyla vůle obžalovaných,“ řekla žalobkyně ČT. Nyní se obává, že by se podmíněnými tresty mohla bagatelizovat závažnost jednání odsouzených: „To, co udělali, bylo velmi závažné.“ Soudkyně ale s jejím právním názorem nesouhlasila. „Nepodařil se prokázat úmysl někomu způsobit smrt. Úmyslem bylo způsobit požár. Proto se nám zdálo vhodnější právní kvalifikaci změnit na pokus o obecné ohrožení,“ řekla. Dodala, že během dokazování se ani nepotvrdilo to, že by byl mladík napojený na neonacisty. Rasistický motiv soud vyloučil.

Obžalovaní byli propuštěni z vazby

Reportáž Silvie Klekové a Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Soud oběma obžalovaným stanovil zkušební dobu na tři roky. Mladíkovi navíc nařídil ochrannou výchovu. Do 18 let tedy bude v ústavu. Matce pak po dobu zkušební doby zakázala soudkyně pít alkohol. Soudkyně zároveň propustila matku i syna z vazby. Dušan Podraný, do jehož domku mladík lahev hodil, se nyní bojí rostoucího napětí: „To není dobře, že se vrátí domů. Moje žena jí to nikdy neodpustí. Nebude se tam žít dobře.“ Dodal, že pokud se odsouzená žena do osady skutečně vrátí, bude žádat vedení radnice obvodu Mariánské Hory a Hulváky o přestěhování. „Buď jejich, nebo naše rodina,“ uzavřel.

Zločin se stal v noci na neděli 14. března. V domě útočníků byl večírek a pil se alkohol. Na místo dokonce přijeli policisté, kteří se veselou a hlasitou společnost snažili uklidnit. Po jejich odjezdu kolem 03:00 prolétla oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka, zápalná lahev. Lahev se nerozbila, a chemikálie, éter, tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Dívka, kterou probudilo řinčení skla, ho stihla uhasit.

Obžaloba chtěla pro ženu až doživotí, pro syna 10 let

Podle rozsudku byl iniciátorem útoku mladík. Podle obžaloby to ale byla jeho matka. To se ovšem podle soudkyně nepodařilo prokázat. „Nemáme žádný důkaz, že by řekla: 'Běž a hoď tam zápalnou lahev.' Máme ale důkaz, že viděla, jak syn připravuje zápalnou lahev a nezabránila mu v činu,“ uvedla soudkyně. Podle svědků ale byla žena v opilosti agresivní, proto jí soud zakázal pít alkohol. Navíc příliš nedbala o školní docházku syna. Ten v 17 letech nemá stále dokončenou sedmou třídu a do zatčení měl téměř 400 zameškaných hodin, které mu všechny matka omluvila. I proto soudkyně nařídila ochrannou výchovu.