Primátor Liberce zastavil nadstandardní odměny pro bývalé úředníky

Liberec - Vybraná skupina zaměstnanců libereckého magistrátu měla poté, co odešla z radnice po komunálních volbách, dostat částky od sta do tří set tisíc korun. Odměny jim dva dny po jejich výpovědi odsouhlasili radní ve starém složení. Nové vedení města na to přišlo jen náhodou a výplatu celkem milionu a šesti set tisíc zastavilo. Jde podle nich o zlaté padáky. Odměny měly putovat osmi úředníkům, kteří ukončili svůj pracovní poměr dohodou. Na odstupné ale podle nového primátora nemají žádný nárok.

V době, kdy magistrát počítá každou korunu, je milion šest set tisíc korun pro osm bývalých pracovníků radnice podle nového primátora nehorázné plýtvání. Ten na odměny přišel náhodou a den před jejich vyplacením. Rada v novém složení se okamžitě sešla a výplaty zastavila. „Pan tajemník Řeháček, který odcházel, mě informoval, že ti pracovníci, kteří odcházejí, odcházejí dohodou, a že se k nim tudíž nevztahuje žádné odchodné, takže město by mělo ušetřit. Ale už mi pan tajemník zapomněl říct, že zároveň jim byly navrženy odměny ve výši pěti platů,“ uvedl primátor Liberce Jan Korytář.

Od sta do tří set tisíc korun měl dostat tajemník, mluvčí, šéfové klíčových odborů a asistentky náměstků. Podle bývalého primátora Jiřího Kittnera to byla odměna za dobře odvedenou práci, a ne zlaté padáky: „Ty odměny jsou vypláceny ročně již několik let. Takže jsem se zachoval standardně a vypláceli jsme je tak jako každý rok.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Primátor s tímto tvrzením nesouhlasí: „Ti lidé zde mohli dál pracovat, mohli pracovat i pro nové vedení. Oni se sami rozhodli odejít. Někteří ani nepovažovali za vhodné se s námi rozloučit a říct, že odcházíme.“ Bývalý tajemník městského úřadu Marek Řeháček navíc považuje zastavení odměn za protizákonné. „Pokud někdo zarazí někomu výplatu, která už je přiznaná v předchozím měsíci, jedná se o postup, který není v souladu se zákonem.“ Věc tak skončí u soudu. Nová rada seškrtala i odměny některým zaměstnancům, kteří zůstali. Ty také navrhlo bývalé vedení. Celkem tak ušetří přes tři miliony korun.