Havlíčkův Brod čelí žalobě kvůli odškodnění za úraz

Havlíčkův Brod – Minulou zimu v únoru se Jaroslava Bártů zranila na tehdy zledovatělém chodníku před budovou městského úřadu v Havlíčkově Brodě. Město jí odmítá uznat náhradu s tím, že úklid provádí podle plánu a nemůže stihnout posypat a odhrnout všechna místa naráz. Havlíčkův Brod trvá na tom, že za úraz nenese žádnou odpovědnost a odškodňovat nikoho nebude.

Tajemník Městského úřadu Havlíčkův Brod Václav Stejskal říká, že jde o spor výkladu zákona. Představitelé města tvrdí, že postupují podle zákona. Podle nich byl dodržen plán zimní údržby a následky zimy město zmírňovalo přesně, jak mu ukládá zákon. Za to, že někdo přesto uklouzl na chodníku, odmítá nést odpovědnost.

„Pokud soud řekne, že jsme pochybili, tak se obrátíme na pojišťovnu,“ sdělil místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl (KDU-ČSL). Jak vyplývá ze zjištění České televize, každé město Vysočiny si zákon vykládá jinak. Například Pelhřimov nebo Žďár nad Sázavou prostřednictvím pojišťovny bez problémů odškodnily všechny nahlášené případy, Havlíčkův Brod, stejně jako například Třebíč, žádná odškodnění poskytovat nebudou.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

S případnými změnami v plánu zimní údržby chodníků chce město počkat až podle toho, jak dopadne soud.