Mariánské Lázně se snaží zachránit lyžařský areál ve městě

Mariánské Lázně – Od soukromé společnosti, která dosud provozovala lyžařský areál v Mariánských Lázních, koupila radnice města veškeré technické vybavení. Teprve teď ale zjistila, že není v dobrém stavu. Letošní sezona tak začne se zpožděním. Areál navštíví každý rok až 30 tisíc lidí. Využívají ho školy, lázeňští hosté a v uplynulých letech hostil i světové závody.

Šest let ho provozovala soukromá firma se ztrátou více než 10 milionů korun. Veškeré vybavení a zázemí proto letos koupilo město, starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS) upřesnil, že zhruba za 16 milionů korun. I přesto, že jsou ideální podmínky, lyžařská sezona tu ještě nezačala. Chybí totiž revize vleků, rozbité jsou motory sněhových děl i rolba a opravuje se závada na zasněžovacím potrubí.

Zastupitel města Marek Lambert říká, že obvykle se opravy a revize dělají po sezoně. Jenže to už soukromá společnost neudělala. Vyjednávání o prodeji pak trvalo dlouho. Sama radnice si ale na provoz areálu netroufá. Radní se proto dohodli, že ho letos znovu zajistí stejná společnost. Jen role se otočily.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Cristal Palace platí zaměstnance, má mzdové náklady, má náklady na energie, přičemž konečný zisk 40 procent jde městu a 60 procent nám,“ uvedl generální ředitel společnosti Cristal Palace Miloslav Chadim. Zdeněk Král dodal, že když se ukáže, že město provoz nezvládá, vypíše se v lednu výběrové řízení na provozovatele areálu.

I přes všechny problémy by tu lyžařská sezona mohla začít těsně před vánočními svátky. Provoz areálu je pro město i prestižní záležitost. V únoru by se měl po dvou letech na svah vrátit Světový pohár v jízdě na boulích.