Zastaví petice stavbu sluneční elektrárny?

Plzeň - Lidé, kteří žijí u Hracholuské přehrady na Plzeňsku, protestují již delší dobu proti chystané stavbě velké sluneční elektrárny. Plán vadí jak obyvatelům Újezdu nad Mží, kde má elektrárna vyrůst, tak i chatařům v okolí. Odpůrci tvrdí, že elektrárna naprosto zničí ráz krajiny a také citelně zasáhne turistický ruch v oblasti. Úřady už ale stavbu povolily.

Šestihektarová sluneční elektrárna má vyrůst na poli nedaleko od Hracholuské přehrady. Nad údolím řeky Mže, kde leží středověký hrad Buben. V jeho těsném sousedství jsou i další památky. „V blízkosti je zámecké sídlo, zřícenina hradu Buben a zámecký mlýn. Podle mě se to sem vůbec nehodí,“ říká odpůrce projektu Jan Střelba. 

Místní obyvatelé i chataři z okolí sepsali proti stavbě sluneční elektrárny petici. „Ptali jsme se mnoha odborníků a jejich vyjádření jsou vesměs negativní,“ upozorňuje odpůrkyně elektrárny Kateřina Podaná. „Mysleli jsme si, že když teď není tak výhodné stavět sluneční elektrárny, tak to zde už nikdo stavět nebude,“ dodává její kolegyně Veronika Střelbová.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Starosta Újezdu nad Mží elektrárně na rozdíl od místních lidí fandí. K protestní petici se ale České televizi zatím odmítl před kamerou vyjádřit. „Já musím tu petici konzultovat s právníky,“ vysvětluje mimo obraz starosta Jan Slepička. „Na protesty lidí zatím moc neslyší,“ přiznává Jan Střelba. 

Odpůrci elektrárny nechápou, jak úřady mohly tak velký projekt u rekreační oblasti vůbec povolit. „Chodíme se tam s dětmi procházet, jezdíme tam na kole,“ uzavírá Kateřina Podaná. 

Podle kraje ale ještě poslední slovo nepadlo, protože jeho úředníci budou znovu zkoumat rozhodnutí úřadu v Nýřanech, zda stavba elektrárny skutečně nenaruší krajinný ráz. „Toto stanovisko prověřujeme, zda je v souladu se zákonem. Výsledky bychom měli mít do týdne,“ potvrzuje vedoucí odboru životního prostředí Plzeňského kraje Martin Plíhal. 

Navzdory peticím a protestům však příprava fotovoltaické elektrárny pokračuje dál.