Ostravané si mohou sami uříznout svůj stromeček na městské plantáži

Ostrava - Obyvatelé Ostravy si mohou vlastnoručně uříznout vánoční stromek. Slouží k tomu plantáž v Ostravě-Bartovicích. Na zájemce s pilou tam čekají dorostlé jedle a k dispozici je ještě zhruba dvě stě stromů. Naposledy se budou prodávat 23. prosince.

Místo shonu romantika - tak to vypadá na plantáži u bývalého dolu Julia Fučíka v Ostravě-Bartovicích. V době, kdy chce 45 procent českých domácností ušetřit a proto zdobí umělé vánoční stromky, si zde mohou rodiče s dětmi přijít a sami uřezat vybraný stromeček. „My už tady jezdíme dlouho a vždycky jsme si tady nařezali krásné vánoční stromky,“ říká jedna ze zákaznic. „Hlavně pro děti je to nádherný zážitek, když si vánoční stromeček vyberou samy, ukážou tátovi, že chtějí zrovna tenhleten a svým dětským způsobem toho rodiče donutí, aby ten vánoční stromeček prostě uříznul. Mají z něj pak mnohem větší radost,“ myslí si Ivana Hálová ze společnosti Ostravské městské lesy. 

Lidé stromečky na pětihektarové plantáži během předchozích let téměř vykoupili. Loni byla proto zavřená. Letos otevřeli. Dorostlé smrky si ale budou moci zájemci uříznout až příští rok. Správnou velikost mají letos před Vánocemi jedle, nebo si zde můžou zájemci koupit už nařezaný smrk a borovici. „Pokud si vánoční stromeček uříznete sami na plantáži vánočních stromků, máte jistotu, že stromeček je čerstvý, protože běžně se stromy na vánoční prodej vyřezávají od poloviny listopadu,“ tvrdí Ivana Hálová.

Otevřeno zde mají přes týden od 8 do 15:30 a v neděli od 8 do 12 hodin. Na nezájem si rozhodně nestěžují. „Lidí chodí dost. Chodí hlavně rodiny s dětmi, kteří si to i fotí a filmují na kamery a taky starší lidé,“ říká prodavačka Pavlína Homolová. Na plantáži je k dispozici ještě přibližně dvě stě stromů. Pokud se nevyprodají dříve, naposledy se budou prodávat 23. prosince.

Výběr vánočního stromečku
Zdroj: ČT24