Sdružení Emauzy v Rychnově nad Kněžnou nemá peníze

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – Jediný azylový dům v Rychnově nad Kněžnou a okolí končí, bez střechy nad hlavou tak může zůstat až šestadvacet lidí. Sdružení Emauzy, které dům provozuje, je totiž bez peněz. Kvůli dlouholetým vnitřním sporům, které skončily až u Nejvyššího soudu, mu banka zablokovala účty. Klienti zařízení tak dostali specielní vánoční dárek, opustit své útočiště budou muset ještě před svátky. Volných míst v obdobných zařízeních nejen v okolí, ale i v celém regionu je pomálu. Někteří z nich nevědí, co si počnou.

Do uzavření azylového domu, který lidem poskytuje nejen ubytování a stravování, ale také sociální a zdravotní služby, zbývá pár dnů. Sdružení Emauzy nemá peníze na zaplacení faktur, ani na další výplaty zaměstnanců. „Najednou, z ničeho nic, se dozvíte, že máte vypadnout. Ale kam? Jakou mohu mít budoucnost, když skončím na ulici? Pro mne je důležité mít střechu nad hlavou,“ stěžují si klienti azylového domu. Radnice v Rychnově nad Kněžnou už začala kontaktovat jiné azylové domy a obdobná zařízení v regionu, ale volných míst je minimum. „Skupinu klientů bychom rádi umístili v Diakonii v Broumově, další v místní ubytovně v bývalých kasárnách, v domech Na půl cesty, případně i ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl vedoucí sociálního odboru MÚ Rychnov nad Kněžnou František Vogl a sociální pracovnice azylového domu Emauzy Monika Šušlíková doplnila: „Jsou tady lidé z výkonu trestu, z léčeben a právě ti potřebují, aby se o ně staral někdo se sociálním vzděláním. Nemohou jen tak odejít někam na ubytovnu.“

Sdružení Emauzy přitom provozuje azylové domy také v Mostě a v Praze, kde je celkem přibližně padesát lidí. Ani pro ně služby zabezpečit nemůže. „Díky přístupu magistrátu v Mostě budou služby pokračovat, sehnali náhradního poskytovatele služeb. V Praze se teprve jedná,“ prohlásil Radomír Rais z občanského sdružení Emauzy ČR.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Azylový dům Emauzy se pro klienty v Rychnově nad Kněžnou definitivně uzavře 23. prosince.

Azylový dům Emauzy v Rychnově nad Kněžnou končí.
Zdroj: ČT24