Ve Frýdku-Místku bude příští rok MHD zadarmo

Frýdek-Místek - Obyvatelé Frýdku-Místku budou mít dopravu po městě zdarma. Sociální demokraté tak splní svůj předvolební slib. Dokud město nebude mít obchvat, mělo by podle nich co nejvíce lidí jezdit městskou hromadnou dopravou. Podle opoziční ODS je to ale pouhé populistické gesto, za které město zaplatí zbytečně vysokou cenu.

Dospělí nyní platí za jízdu autobusem po Frýdku-Místku deset a děti pět korun. Sociální demokraté počítají, že je MHD zdarma bude stát 26 milionů korun. Rozpočet města je ale o půl miliardy korun nižší, než ten letošní. Reakce lidí jsou různé. Někteří jsou samozřejmě rádi, že budou jezdit zadarmo, jiní si myslí, že by se ty peníze daly využít někde jinde.

Frýdeckomístecký primátor Petr Cvik (ČSSD) doufá, že bezplatná autobusová doprava přiměje lidi nechat auto doma. Opozice o tom ale pochybuje. „Tímto přímo vyzývám naše spoluobčany, aby na své cesty využívali autobusy, které je dovezou, kam potřebují a nebudou muset složitě hledat místo na parkování,“ řekl primátor Petr Cvik. „MHD zdarma je jen další populistický krok, který je směřován jen k určité skupině obyvatel Frýdku-Místku, to znamená, že nebude sloužit všem, ale všichni jej zaplatí z rozpočtu rovným dílem,“ argumentuje opoziční zastupitel Frýdku-Místku Petr Konopka (ODS).

Spory se také vedou o to, jak dlouho bude město dopravu za lidi platit. „Dokud nebude mít Frýdek-Místek obchvat, budeme se snažit MHD zdarma udržet,“ uvedl primátor Cvik. „My budeme tlačit na to, aby ta akce MHD zdarma skončila dříve,“ řekl náměstek primátora Dalibor Hrabec (VV). Bezplatná jízda bude platit pouze pro obyvatele Frýdku-Místku, nikoliv pro jeho návštěvníky. Lidé k tomu budou potřebovat speciální kartu. Dostanou ji jen v případě, že městu nic nedluží. Městská hromadná doprava by měla začít jezdit zdarma od 15. března.

  • MHD ve Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2182/218112.jpg
  • Zastávka MHD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2182/218113.jpg