Rouška pro Ostravu - lidé demonstrovali za lepší vzduch

Ostrava - Zhruba 500 lidí dnes demonstrovalo na Prokešově náměstí v Ostravě za čistší vzduch. Symbolicky si nasadili roušky, aby poukázali na špatný stav ovzduší v regionu. Mítink Rouška pro Ostravu organizovali studenti, kteří přítomným řekli, že je třeba vytvořit na politiky tlak, protože jinak se lidé čistšího vzduchu nedočkají. Ostravský primátor za ČSSD Petr Kajnar poté při strkanici s pořadateli protestu upadl. Pořadatelé zdůrazňovali, že stav ovzduší v regionu je kritický.

„Několikanásobně jsou překračovány limity dané zákonem. Znamená to, že zákony neplatí?“ ptali se řečníci na mítinku. Za největšího znečišťovatele označili továrnu ArcelorMittal. Nejvíce nečistot se podle organizátorů protestu vypouští do ovzduší v noci, protože se tak vyhne měření.

Na jednom z transparentů, které účastníci na mítink přinesli, změnili logo města „OSTRAVA!!!“ na „OTRAVA!!!“. Lidem, kteří s sebou neměli roušky, je rozdávali pořadatelé. „Nasaďme si nyní roušky symbolicky, abychom je v budoucnu nemuseli nosit doopravdy,“ vyzvali účastníky mítinku. Někteří lidé si přinesli i plynové masky.

„Považuju za dobré konečně říct svoje slovo k tomu, jak to vypadá v Ostravě. Děcka jsou neustále na hromadě, je tady neustále smog. Ti nahoře by měli vědět, že lidi jsou proti tomu a že by se s tím mělo něco dělat,“ řekl Jakub Fildán.

„Pokud jsou na Ostravsku limity trvale a mnohonásobně překračovány, znamená to, že buďto tady nemohou žít lidé, nebo tady nemohou být továrny. Myslím si, že tady zůstanou továrny i lidé, ale musí se to skutečně řešit,“ uvedl další účastník demonstrace Jiří Zahuta.

Ostravští zastupitelé tento týden rozhodli, že pokud ve městě nastane smogová situace, budé možné jezdit hromadnou dopravou zadarmo. Chtějí tím docílit toho, aby tramvajemi či autobusy cestovali i lidé, kteří jinak jezdí auty.

Potřebujeme, aby zákony byly dodržovány

Pořadatelé mítinku ale snahy města považují za nedostatečné. „My Ostravané nepotřebujeme hromadnou dopravu zdarma. Nepotřebujeme ani bezplatnou jízdu po dálnici. Co potřebujeme je, aby zákony byly dodržovány. Aby město a kraj využívaly svých pravomocí. Například zajistily dodržování zákonných imisních limitů, které jsou dlouhodobě překračovány,“ řekl za organizátory Jakub Sosna.

Na demonstraci se přišel podívat i primátor Kajnar. Rozruch nastal, když chtěl k lidem promluvit. Pořadatelé ho nechtěli pustit k mikrofonu a Kajnar při strkanici upadl. Primátor řekl, že to nebyla žádná inzultace, ale že uklouzl.

„My jsme dopředu avizovali, že demonstrace bude nezávislá, nepolitická. Garantoval jsem, že žádný politik nevystoupí. Snažili jsme se pana primátora odstrčit od mikrofonu, nikoliv ale násilným způsobem,“ vysvětluje Sosna.

Kvůli špatnému ovzduší lidé protestovali i v Karviné

Také v Karviné dnes lidé protestovali kvůli špatnému ovzduší a plánované výstavbě spalovny komunálního odpadu za pět miliard korun. Lidé kritizovali vedení města v čele s primátorem za ČSSD Tomášem Hanzelem že se záměrem výstavby spalovny souhlasilo. „Musíme začít protestovat více nahlas, začít chodit na zastupitelstvo,“ vyzýval obyvatele organizátor protestu, předseda ekologického sdružení Frygato-Eko Václav Gavlovský.

Primátor Petr Kajnar diskutuje s Jakubem Sosnou
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK