Nemocné děti v Ostravě rozesmáli zdravotní klauni

Ostrava - Zdravotní klauni vyjeli na vánoční turné po českých nemocnicích. Hospitalizovaným dětem zpívají koledy, vyprávějí vánoční příběh a rozdávají i dárky. Během čtyř dnů navštíví osm nemocnic - chodí hlavně za dětmi na onkologických a hematologických odděleních. Na svém turné se zastavili i v Ostravě. Smích a radost roznášejí zdravotní klauni už od roku 2001, ročně přitom navštíví přes 70 tisíc malých pacientů.

Smyčcové kvarteto, andělka a tři klauni s červenými nosy navštívili Kliniku dětského lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Malým pacientům přinesli rozptýlení a smích. „Pravidelně navštěvují děti, dochází k takovému rozptýlení od toho nemocničního prostředí a všichni víme, že smích léčí,“ říká primář Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče Bořek Trávníček.

A opravdu. Tříletý Kubík před příchodem klaunů plakal. Když klauni odešli, měl skvělou náladu. „Házeli po sobě balonky,“ vypráví nadšeně mamince. „Občanské sdružení Zdravotní klaun v současné době navštěvuje 56 nemocnic a celkem je to 75 zdravotních klaunů, kteří pravidelně dochází na dětská oddělení,“ uvedla za sdružení Daniela Melíšková.

Zdravotní klauny dělají nejčastěji studenti divadelních fakult. Je mezi nimi ale také farář, učitel matematiky nebo podnikatelé. Důležité je umět improvizovat a umět se vcítit do dětí. Klauni jsou proto školení také po psychologické stránce. „Ta skupina se vždycky jednou za čas sejde a je tam přítomný psycholog, který nám pomáhá řešit různé věci. Takže my se považujeme skutečně za kvalifikované tvůrce,“ tvrdí s lehkým úsměvem zdravotní klaun Lukáš Houdek.