V Hřensku Vánoce a Silvestra moc slavit nebudou

Ústí nad Labem - Hřensko stále ohrožují padající skály. Správci Národního parku České Švýcarsko vědí o osmi nepevných skalních blocích, které hrozí sesuvem a odříznutím obce od okolí. Ten, který ohrožuje silnici spojující obec se sousedním Německem, se přitom může zřítit kdykoli. Místní podnikatelé, kteří sázejí především na turisty z Německa, tak pomalu „zavírají krám“.

Na Vánoce a Silvestra se v Hřensku těšili víc než kdekoliv jinde. Jenže zbytečně. Pravidelní hosté letos nepřijedou. Ze silnice, která vede do Německa, je totiž jen pěšinka. „Jsme odkázáni na hosty z Německa, ti ale teď nejezdí,“ říká tamní podnikatelka. „Všechno se zde zavírá, nikdo neví, co bude dál,“ dodává její kolega. 

Na Hřensko dopadá jedna pohroma za druhou. Nejdříve to byla letní povodeň, poté padající skály. Silnice je kvůli tomu zablokovaná už od srpna. „Problém je v tom, že se zodpovědné orgány nemohou dohodnout, kdo to zaplatí,“ uvádí starosta Hřenska Josef Černý. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nemohou se dohodnout úředníci, ale ani právníci. Jedni tvrdí, že by se o padající skály měl starat majitel silnice, druzí, že vlastník pozemků, na kterém skály jsou. „Obrátili jsme se na Nejvyšší správní soud, ten bohužel do dnešní doby nerozhodl,“ vysvětluje ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. „My jsme se do doby rozhodnutí soudu dohodli s národním parkem, že budeme chránit komunikaci a národní park zase zajišťuje monitoring té skály,“ upozorňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. 

Dohoda parku a silničářů ale braní jen tomu, aby nedošlo k tragédii. K oživení Hřenska to nepomůže. Starosta Hřenska v této souvislosti říká, že teď už by bylo nejlepší, kdyby skála co nejdřív spadla. „To by bylo nejlevnější, nejrychlejší a nejrozumnější řešení,“ myslí si starosta Černý. 

Když skála sama nespadne, bude starosta Hřenska prosazovat její odstřel. Geologové se ale bojí, že výbuch může uvolnit i další skalní bloky a obec by zůstala odříznuta na léta.