Plzeňská filharmonie zápasí o přežití

Plzeň - Plzeňská filharmonie se bude v příštím roce znovu potýkat s existenčními problémy. Plzeňský kraj dal na její provoz o dva miliony méně, než soubor potřebuje. Už teď hrají filharmonici v minimálním složení, protože nedostatek peněz pocítili už loni. Řada z nich má proto z existenčních důvodů i několik vedlejších pracovních úvazků.

Plzeňská filharmonie dostává dvanáct milionů korun od Plzně a šest milionů od kraje. Teď jí dva miliony chybí, a to i přesto, že filharmonici hrají v maximálně úsporném režimu. „Museli jsme omezit výdaje všude, kde to šlo,“ nezastírá ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. „Když to srovnám s tím, co jsme hráli loni a předloni, velké koncerty a vystoupení, tak teď je to již značně komorní,“ uvádí jeden z členů filharmonie.  

Hejtman ale nevidí situaci tak černě. Věří, že se pro filharmonii ještě nějaké peníze během příštího roku najdou. Plzeň vyhrála Evropské hlavní město kultury roku 2015. „Očekáváme ještě nějaký finanční příjem v únoru příštího roku,“ věří hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.  

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Filharmonici tvrdí, že mají s platem sedmnáct tisíc hrubého problém uživit rodiny. Jinak, než s několika úvazky najednou, to nejde. „Platově se pohybujeme hluboko pod celostátním průměrem,“ říká Lenka Kavalová. „Dnešní muzikant má několik zaměstnání. Já učím na konzervatoři a mám poloviční úvazek v opeře, což má řada mých kolegů,“ vysvětluje jeden z členů filharmonie.  

Filharmonii by mohly v příštích letech existenční starosti odpadnout, protože hejtman Milan Chovanec prosazuje víceletý grant, podle kterého by těleso mohlo plánovat na víc let dopředu. „Systém víceletých grantů by měl být schválen na začátku příštího roku. Měl by platit alespoň pět let, aby měli lidé nějakou jistotu,“ informuje Milan Chovanec. „Měli bychom tak nějakou jistotu a pracovalo by se nám klidněji,“ uzavírá Lenka Kavalová.  

Filharmonii tak zůstává alespoň naděje, že v dalších letech nebude už jen přežívat, ale mohla by se začít znovu rozvíjet.