Osud zubní pohotovosti v Plzni je stále nejasný

Plzeň - V Plzni zase přetrvávají nejasnosti kolem umístění zubní pohotovosti pro příští rok. O výběru mezi dvěma rivaly, soukromou poliklinikou v centru města a fakultní nemocnicí, rozhodlo už několik výběrových řízení. Přesto nemá vybrané zařízení ani pacienti stoprocentně jasno, kam budou v příštím roce za zubní pohotovostí chodit.

Denisovo nábřeží v centru nebo fakultní nemocnice na okraji? Petice obyvatel, pod kterou už se sešlo šest set podpisů, bojuje za dostupnější nábřeží. Lidé tam byli zvyklí chodit už osmdesát let. Také zubaři se polikliniky většinou zastávají, protože pohotovost podle nich nutně nepotřebuje nejšpičkovější a nejmodernější přístroje. „Běžná pohotovost slouží k odstranění bolestivých stavů,“ vysvětluje zubař Vlastimil Tureček. 

Krajský úřad nedávno zrušil výběrové řízení, které znovu vyhrála poliklinika s bezkonkurenčně nejlevnější nabídkou. V souboji s fakultní nemocnicí nabídla poloviční cenu. „Jediným kritériem výběrového řízení byla cena. My jsme zvítězili, a proto nevím, proč by se soutěž měla zrušit,“ diví se jednatel Polikliniky Denisovo nábřeží Plzeň Norbert Plch.  

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice se k situaci odmítla vyjádřit, ale tvrdí, že za takové peníze není možné pohotovost provozovat. „My to umíme, proto jsme tu cenu nabídli,“ dodává Norbert Plch.  

Kraj jako vítěze teď polikliniku potvrdil v novém výběrovém řízení. Fakultní nemocnice se tentokrát nepřihlásila vůbec. „Já předpokládám, že pokud dali tuto cenu, tak to za ni budou umět provozovat,“ věří krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek. 

Fakultní nemocnice se ale v boji s poliklinikou nevzdává. „Ještě neuplynula lhůta pro odvolání jednotlivých účastníků a výběrové řízení tedy ještě není uzavřené,“ tvrdí mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Renata Jenšíková. 

Kam lidé budou příští rok na zubní pohotovost jezdit, není ani teď ještě stoprocentně jisté. Pokud poliklinika nakonec zvítězí, vrátí se zubní pohotovost na Denisovo nábřeží začátkem února.