Dolní oblast Vítkovic v Ostravě úplně změní tvář

Ostrava - Dolní oblast ostravských Vítkovic radikálně změní svou podobu. Ve čtvrti vyrostou stavby za 1,5 miliardy korun. Většina se začne stavět už příští rok. Vedení Vítkovic také prozradilo, že chce místo bývalé koksárenské baterie dolu Hlubina vystavět novou vědeckou knihovnu Moravskoslezského kraje. S jeho vedením bude o svém záměru jednat v lednu. Z mapy Dolní oblasti Vítkovic zmizelo v posledních měsících 150 různých budov. Ty byly vybudovány převážně za totality a svou kvalitou ani funkčností nevyhovovaly. Byly proto zbourány.

Jako první se začne už v lednu měnit v Dolní oblasti Vítkovic bývalý plynojem. Vyrůst z něj má víceúčelová aula. Ta bude sloužit především vysokým školám. Nejdůležitější částí rekonstrukce plynojemu bude jeho zvýšení na dvojnásobek současné výšky. „On je teď splasklý a potom zdvižení bude zase nafouknutý, jako by byl plný toho plynu, který se v něm uchovával,“ říká hlavní architekt Josef Pleskot.

Stavba bude mít čtyři podlaží. V posledním z nich bude kongresový sál pro 1 500 lidí. Ten Ostravě zatím chybí. „Plynojem má v průměru asi sedmdesát metrů, což je opravdu rozměr městského bloku,“ zdůraznil architekt Pleskot.

Další stavbou, která má začít růst v příštím roce, bude Svět techniky. Jeho budova bude stát na ploše 10 tisíc metrů čtverečních. Rozdělena bude do sedmi částí a první návštěvníky přivítá v roce 2014. „Součástí bude dětský svět pro děti od dvou do šesti let, dále tam bude svět přírody, který bude mít svou část uvnitř a také venku. Venku bude i velká zahrada, dále tam bude svět civilizace, který ukáže, jak se vlastně lidstvo vyvíjelo,“ popisuje koordinátorka projektu Svět techniky Lenka Mynářová.

Na území bývalého dolu Hlubina by chtěly strojírenské Vítkovice postavit také vědeckou knihovnu Moravskoslezského kraje. O svém záměru bude vedení společnosti jednat s jeho zástupci v lednu. „Právě Dolní oblast by mohla být výhodnou destinací pro tuhle stavbu, hlavně proto, že komplex budov, který je poměrně hodně členitý, nám umožňuje to udělat za daleko rozumnějších nákladů,“ myslí si generální ředitel společnosti Vítkovice Jan Světlík.