Žaloby a petice provázejí záměr sloučit dvě střední školy na Mostecku

Mostecko – Ústecký kraj chce zrušit odbornou školu v Meziboří. Nově by měla spadat pod školu ve Velebudicích. Proti tomu protestují zaměstnanci, studenti i rodiče. Radní navíc odvolali ředitele školy v Meziboří Jiřího Fušera, údajně proto, že neplnil jejich úkoly. Hlavním důvodem slučování škola je podle kraje nedostatek studentů.

Stěhování čeká školu z Meziboří, která je vytížena na více než 80 procent pro denní studium, pro dálkové má úplně plno. Velebudická škola není vytížena ani z poloviny. Mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková vysvětluje, že jen ekonomicky stabilní velké školy mohou studentům nabídnout plnohodnotnou oborovou nabídku.

Odvolaný ředitel SOŠ Meziboří Jiří Fušer namítá, že studium jednoho žáka v Meziboří stojí 21 tisíc korun, na rok na ostatních školách do 23 tisíc a ve Velebudicích dokonce 80 tisíc. „Škola má výbornou prestiž, skvěle se tam pracuje s žáky, je tam výborná atmosféra, kdežto škola ve Velebudicích nemá dobrou pověst,“ sdělila Radka Pečená ze Sdružení rodičů a přátel školy Meziboří.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Jenže škola ve Velebudicích se potýká s problémy v hospodaření. Jen vloni jí kraj poslal o pět milionů více, než kolik měla podle tabulek dostat. I přesto ale skončila v osmimilionovém mínusu. Petici za zachování školy v Meziboří podepsaly víc než dva tisíce lidí, mezi nimi prakticky všichni zaměstnanci školy a stovky rodičů.

Radní navíc odvolali ředitele školy v Mezoboří Jiřího Tyšera, který studenty i jejich rodiče podporuje. Radní tvrdí, že nepracoval na přesunu dílen do Velebudic. Bývalý ředitel se nechal slyšet, že dílny byly nevybavené a nepřipravené. Zastupitelé budou o sloučení škol rozhodovat ve středu. Pokud na něj kývnou, chtějí se rodiče studentů obrátit na správní soud, aby jejich krok zastavil.