Vedení Karlových Varů si posvítí na areál Rolava, plýtvalo se tam penězi

Karlovy Vary – Nově zvolení zástupci Karlových Varů prověřují sporná rozhodnutí svých předchůdců při rekonstrukci a správě sportovního areálu Rolava. Podle náměstka primátora byly stavební úpravy předražené. A nejasnosti jsou i v hospodaření městské společnosti. Případem se už zabývá policie. Areál se nachází v katastrálním území Rybáře, jehož území je vymezené železničním koridorem na západní straně a řekou Rolavou na východní straně. Jsou zde pestré možnosti pro sportování, dětská skluzavka a tobogán. Součástí je i koupaliště ve volné přírodě s písčitými a travnatými plážemi s pozvolným vstupem do vody. K dispozici je hygienické zázemí či občerstvení se zastřešeným sezením.

Luxusní a zbytečně drahé mobilní telefony, notebooky a laserové tiskárny – takhle plýtvali lidé ve vedení městské společnosti veřejnými penězi, tvrdí náměstek primátora města Jiří Kotek (ALTERNATIVA): „Nechápeme, k čemu tam nakoupili nákladní automobil a další hromadu věcí. Spotřeba benzínu na jednu sekačku byla 2 500 litrů. To jsou neskutečné věci.“ Bývalý jednatel městské společností Martin Zeman (ČSSD) nevěří, že spotřeba byla tak vysoká. Říká však, že údržba trávníků byla náročná: „Jestliže chceme mít na Rolavě trávník vysoký pět centimetrů, musí sekačky běžet velmi dlouhou dobu. Jsou to jednoduché dvoudobé motory, proto mají velkou spotřebu.“ Podle bývalého jednatele naopak městská společnost spravovala areál levněji, než nabízely soukromé firmy. Účetnictvím společnosti se přesto zabývá policie. „My jsme získali nějaké vlastní poznatky, zatím v té věci nejsou zahájeny úkony trestního řízení. Nicméně, už jsme si vyžádali některé materiály a v tuto chvíli je vyhodnocujeme,“ potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD) je přesvědčený, že vedení společnosti město nijak neokrádalo. Říká ale, že všechny detaily hospodaření nezná: „Od toho tam samozřejmě jsou jednatelé města.“ Kromě hospodaření společnosti zjišťuje vedení města také okolnosti rekonstrukce areálu. Ta podle náměstka stála téměř 80 milionů korun. „Když se rozumně na ten areál podíváme, tak je vidět, že to je obrovská částka. Kam ale zmizela?“ chtěl by vědět Jiří Kotek. Zástupci magistrátu proto nevylučují, že podezřelá zjištění předají policii.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora předpokládá, že další postup města v kauze Rolava bude jasný ještě do konce letošního roku.

Nově zvolení zástupci Karlových Varů prověřují sporná rozhodnutí svých předchůdců při rekonstrukci a správě sportovního areálu Rolava.
Zdroj: ČT24