V Praze začala unikátní výstava betlémů

Praha – Na Gymnáziu Jana Keplera v Praze je k vidění přes 250 betlémů, včetně exotických. Některé pochází například z Nepálu, Kostariky nebo Uruguaye. Většinu z vystavovaných betlémů však vytváří majitelka sbírky a organizátorka výstavy Marie Dočekalová. Kromě těch z keramiky a kukuřičného šustí vyrobila třeba betlém z čokolády, vaječných skořápek nebo dlažebních kostek. Zbylé vyměňuje, nakupuje nebo dostává.

Podle paní Dočekalové bylo betlémů před rokem 1989 v Česku minimum. Když se jí po revoluci podařilo vycestovat, začala se poohlížet v zahraničí. Její sbírka začala narůstat. K profesionální výrobě betlémů a figurek se ale dostala náhodou. „Pracovala jsem ve školní jídelně jako vedoucí a ve škole právě pořádali kurs keramiky, tak jsem to tam začala okukovat,“ sdělila Marie Dočekalová.

Když pak dostala od manžela pec na keramiku, výrobě betlémů úplně propadla. Její sbírka teď čítá přes 250 betlémů. Najdou se tu ojedinělé kousky. Třeba z rybích šupin, motýlích křídel nebo lávových kamenů. Výstava betlémů potrvá v prostorách gymnázia do 1. ledna.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)