ČHMÚ má novou stanici na Klínovci

Klínovec – Na nejvyšším bodě Krušných hor, na Klínovci, je po osmi letech znovu hydrometeorologická stanice. Původní zanikla v roce 2002 v televizní věži Českých radiokomunikací. Nový azyl nabídla stanici horská služba s tím, že bude moderní zařízení za 360 tisíc korun také obsluhovat.

Klínovec je jedna z mála významných hor v Česku, kde meteorologové v posledních letech neměřili. Jiří Hostýnek z Českého hydrometeorologického ústavu informoval, že stanice bude měřit specifické klima vysoko položených míst a monitorovat výskyt inverzí v zimních měsících.

Stanici se postupně učí obsluhovat lidé z horské služby. Měří se tu teplota, vlhkost vzduchu, rychlost a směr větru, úhrn srážek. Od 1. ledna k tomu přibudou údaje o kvalitě a výšce sněhové vrstvy, oblačnosti a dalších meteorologických jevech.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Po návratu meteorologů a přesných informacích volali provozovatelé lyžařských areálů, cestovní kanceláře, starostové krušnohorských měst a vesnic, horská služba a v neposlední řadě také krajské krizové centrum, které připravuje třeba protipovodňová opatření.

„Informace z Klínovce jsou důležité z důvodu varování proti povodním. V této oblasti totiž dochází k největšímu množství srážek,“ uvedl krušnohorský spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík. Po 1. lednu bude na sídle horské služby také webová kamera, která bude přenášet snímky na běžně dostupné internetové stránky Českého hydrometeorologického ústavu.