V brněnské pasáži Alfa zazněla Rybovka

Brno - Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby zněla ve čtvrtek večer v pasáží Alfa v centru Brna už počtvrté. I letos příběhu o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám naslouchaly stovky lidí. Kdo to nestihl, má šanci ještě dnes. Úvod i závěr mše obohatily koledy - české i zahraniční. Kdo předvánoční veřejnou generálku promeškal, má letos ještě jednu šanci. Tóny mše budou pasáží alfa znít i dnes, slavnostní program začíná v deset večer.

Jakub Jan Ryba svou Českou mši vánoční napsal a složil v roce 1776. Lidé si ji zamilovali pro její srozumitelnost, slavnostní, a přesto radostný ráz. Mše je neodmyslitelnou součástí svátků konce roku.

Mše dnes zazní i na mnoha místech štědrovečerní Prahy, a to nejen při půlnočních bohoslužbách. Pražané mohou například už ve 21:00 hodin přijít na Staroměstské náměstí, kde bude tento opus nazvaný podle prvních slov textu Hej, mistře proveden v podání orchestru Státní opery a sólistů Národního divadla.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Jesličková vánoční hra Hej, mistře zazněla poprvé patrně při půlnoční bohoslužbě z 24. na 25. prosince 1796 v katolickém kostele ve Starém Rožmitále na Příbramsku. Ve 20. století prošla renesancí, poprvé byla vydána tiskem v roce 1930. Její autor Jan Jakub Ryba zemřel 8. dubna v roce 1815 vlastní rukou a jako sebevrah byl pochován bez obřadu na zrušeném morovém hřbitově. Teprve po čtyřiceti letech spočinul na rožmitálském hřbitově.