Vodáci slavili Vánoce na Lužnici

Suchdol nad Lužnicí (Jihočeský kraj) – Teplota hluboko pod nulou a částečně zamrzlá řeka. Takové podmínky vytvořilo počasí pro tradiční vodáckou akci – Vánoční sjezd Lužnice. Na oblíbenou vodáckou akci na ledové vodě letos vyrazilo asi padesát posádek z celé České republiky. Kdo nechtěl jet lodí, mohl si vzít kolo, nebo jít pěšky. Vodácká flotila se pravidelně v tento čas vydává na plavbu od Klikovského mostu v Suchdole do Majdaleny k jezu Pilař. Protože skalní vodáci jsou dost otužilí, mnozí z nich přijíždějí, i když jsou na řece zbytky ledu a na březích sníh. Romantiku Lužnice stále dotváří dosti neporušená příroda, která dokáže stále znovu překvapovat a okouzlovat.

Vzduch minus čtyři a voda těsně nad nulou, pro asi stovku vodáků to jsou ideální podmínky. Lužnice dnes patřila jen jim: „Bývalo to horší, to bylo i minus dvacet. Tohle je srdeční záležitost, hřeje to samo. V létě zásadně nejezdím,“ prohlašují nadšeně účastníci plavby. Největší česká vánoční vodácká akce vznikla jako recese v roce 1981. Neobvykle teplá zima tehdy podnítila partu nadšenců k tomu, aby zkusili řeku sjet i v prosinci. Postupem času začali přibývat lidé z celé země. „Jezdí z celé republiky, dostanou se sem i Pražáci,“ uvedl organizátor Vánočního splouvání Karel Böhm a starosta Suchdola nad Lužnicí Pavel Mráček (ČSSD) doplnil: „Vytáhne to lidi od vánočních stolů a postelí. Tady v Suchdole se na to každoročně všichni těší.“

Kromě náhradního teplého oblečení je téměř povinnou výbavou lodí termoska s grogem nebo svařeným vínem. Organizátoři ale před intenzivnějším popíjením alkoholu velmi důrazně varují. „Ti, co jedou, tak méně alkoholu, více rozumu a před Pilařem je led,“ varuje Karel Böhm. „Termosku zde máme připravenou – ořechy, rum a punč. Ale já nesmím, jedu autem,“ potvrzují vodáci. Pořadatel Karel Böhm dodal: „Dát si dva grogy není problém, ale nalít do sebe litr rumu, to už by byl problém obrovský.“ Přestože se v mrazu pouští na Lužnici pouze zkušení vodáci, všichni jsou o něco opatrnější než obvykle. Mimo jiné i proto, že přes led se ke břehu dostává jen hodně těžko.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Vánoční sjezd Lužnice je pro vodáky výjimkou, řeku museli formálně otevřít a po dojezdu všech posádek i zamknout. Znovu se na ni vypraví až koncem března.

Na oblíbenou vodáckou akci Vánoční sjezd Lužnice letos vyrazilo asi padesát posádek.
Zdroj: ČT24