V Pardubicích zdraží jízdné, přibude ale příměstských spojů

Pardubice - Pardubický dopravní podnik plánuje zdražení jízdného na příměstských linkách. Od dubna by tak lidé z obcí u Pardubic měli za hromadnou dopravu zaplatit víc. Chystané změny jsou podle vedení firmy snahou o narovnání cen kvůli rostoucím nákladům. Cestujícím za to dopravce slibuje víc spojů.

Pardubický dopravní podnik posílá autobusy z dvanácti okolních obcí. Právě v těchto příměstských částech si cestující od Nového roku za jízdenky připlatí. Vedení firmy to zdůvodňuje rostoucími náklady a snahou o narovnání cen. Částky by měly odpovídat i tarifům u meziměstských autobusů. O kolik přesně jízdné poroste, zatím není jasné. Rozhodne o tom během druhého lednového týdne Rada města Pardubic.

Tomáš Pelikán, ředitel dopravního podniku:

„Na jedné straně se dostáváme až na hranice Hradeckého kraje a musíme sjednotit tarif i s linkovými přepravci tak, aby městská doprava nebyla paradoxně levnější.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Lidé z okolí Pardubic si hromadnou dopravu většinou pochvalují, na jízdním řádu jim ovšem chybí více spojů. Do práce či do školy musejí jezdit i o hodinu dříve, později žádné autobusy často nejedou. „My jsme s dopravním podnikem nikdy nesmlouvali. Kolik nám spočítali, že má město doplácet, jsme vždy dopláceli, bereme to jako službu pro lidi,“ řekl Bohuslav Kopecký, starosta Sezemic.

Vedení dopravního podniku spolu se změnami v příštím roce uklidňuje, že navzdory zdražování nedojde k omezení dostupnosti hromadné dopravy. Naopak výzvy obcí vyslyšelo a spoje v příměstských částech hodlá posílit.

Změny v tarifech se od dubna dotknou například Sezemic, Dašic nebo Úhřetické Lhoty. Autobusy pardubického dopravního podniku zajíždějí až na hranice Královéhradeckého kraje.