Ústecké divadlo přežívá, ale obtížně

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem bude dál financovat provoz Severočeského divadla opery a baletu ve městě. I když velmi obtížně. Zastupitelé přitom na svém minulém jednání odsouhlasili jeho převod na kraj. Ten ale soubory odmítl převzít a ústecká radnice, přestože je zadlužená, musela narychlo sáhnout do nového rozpočtu.

Zastavte zbytečnou lanovku a miliony, které ročně prodělá, dejte divadlu. Vzdejte se svých odměn a bude to ještě víc. Takové návrhy padaly z řad ústecké opozice. Zastupitelé, kteří původně odhlasovali předání divadla kraji, nakonec peníze na umění dali. „Já jsem velmi ráda, že se peníze pro divadlo našly,“ pochvaluje si rozhodnutí ústecká radní Zuzana Kailová.  

Podle příznivců opery a baletu se komunální politici zalekli petice za zachování divadla. Přihlásilo se k ní přes dvanáct tisíc lidí. „To byl jeden krok k tomu, aby si radní uvědomili, že s divadlem nelze nakládat tak, jak se komu zlíbí,“ říká členka zastupitelstva Ústí nad Labem Miloslava Coufalová. „To, že jsme do rozpočtu dali čtyřicet sedm milionů korun, nebylo tím, že jsme se zalekli petice,“ tvrdí Zuzana Kailová. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Miliony, které město divadlu přikleplo, ale stejně nestačí. „Zdůrazňuji, že ten příspěvek, který dostáváme, nám nestačí ani na platy,“ upozorňuje ředitel Severočeského divadla opery a baletu Tomáš Šimerda. 

Divadlo potřebuje jen na platy padesát šest milionů korun ročně. Ústečtí radní tvrdí, že teď je na řadě kraj a ministerstvo kultury. Ústecký kraj ale trvá na svém, o divadlo se musí hlavně postarat jeho majitel, a to je město. „Kraj schválil příspěvek na rok 2011 a tam se počítá s příspěvkem dva a půl milionu korun,“ uvádí mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Zdeněk Rytíř. 

Podle ústecké radnice teď musí ukázat své schopnosti také divadelní ředitel. Ten ale kroutí hlavou. Podle něho ani renomovaná evropská divadla neseženou od sponzorů víc než tři procenta svého rozpočtu.