Lázně Luhačovice mají další minerální pramen - Violu

Luhačovice - Největší moravské lázně mají další léčivý minerální pramen. Lázeňský a léčebný Hotel Praha si nechal udělat nový vrt. Dříve bral hotel vodu z jiného vrtu, který ale nebyl dost mineralizovaný a nehodil se k léčebným účelům. Nový pramen už byl slavnostně posvěcen a ponese jméno Viola. „Podle předběžných rozborů to bude voda velmi kvalitní. Pramen se jmenuje Viola, což je moje obchodní jméno - Anna Kneblová Viola,“ vysvětluje ředitelka lázeňského domu Praha.

Léčivá voda vyvěrá v lese nad Ottovkou, který leží necelých 1,5 kilometru od hotelu. Vodu se podařilo zachytit na začátku listopadu v hloubce více než 55 metrů. Ředitelka připustila, že nový pramen hledali i pomocí „proutků“. „Je to skutečně krásný pramen, čistý, minerální, bakteriologicky nezávadný, má všechny parametry léčivých vod Luhačovic,“ dodala Kneblová.

„Než se voda dostane až k nám, ještě to nějaký čas potrvá, je kolem toho složitá legislativa, trasu máme předběžně vytipovanou. Povede směrem ke Slovácké búdě a potom dolů, potokem až do Hotelu Praha. Tam bude volně k použití na pití a zároveň bude sloužit k léčebným procedurám, jako jsou inhalace nebo koupele,“ uvedla hoteliérka Kneblová. Nový pramen by měl pomáhat pacientům s onkologickými a cévními onemocněními, cukrovkářům a lidem s dýchacími, zažívacími a pohybovými problémy.

Během příštího roku v lese nad Ottovkou u pramene Violy vyroste altán, aby voda byla přístupná všem návštěvníkům Luhačovic. Ve městě se stáčí také slavná léčivá minerálka Vincentka. Její slaná chuť je důsledkem toho, že se jedná o zbytkovou mořskou vodu. Luhačovice mají celkem 15 léčivých pramenů.