Požár v karlovarské areně zavinila závada na autě

Karlovy Vary - Zářijový požár v karlovarské hale KV Arena zavinila technická závada na automobilu, který byl zaparkovaný v podzemních garážích. Poté, co automobil začal hořet, rozšířil se požár také na další vozy stojící vedle. Poškodil strop garáží, elektroinstalaci a technologie haly. Oheň způsobil škodu 20 milionů korun. Úmyslné založení ohně hasiči vyloučili.

„Automobil byl převezen do technického ústavu požární ochrany v Praze ke zkoumání. Z něho vyplynulo, že se jednalo o technickou závadu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Případem se nadále zabývá policie, která musí rozhodnout o tom, zda bude kvůli požáru někdo stíhán. Případ bude konzultovat se státním zástupcem, zda třeba nemůže být odpovědný majitel vozidla, na němž se závada stala.

Opravy garáží skončí nejdříve v srpnu

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vlastníkem haly v hodnotě kolem jedné miliardy korun je město Karlovy Vary. KV Arena stojí necelé dva roky, je pojištěná a celá stavba je pak v záruce. Městu tak nevznikla žádná škoda. Na základě zkušeností z požáru navíc specializované firmy ještě posílí kontrolní systém celé stavby. Do podzemních garáží se například umístí více kamer. Strop se ale opraví až po hokejové sezoně. Podle ředitele arény Jana Řezáče je důvodem časová náročnost oprav: „Vyžaduje to několik týdnů až měsíců.“ Podle odhadů skončí opravy garáží nejdříve v srpnu.

Karlovarská hala hostila v září mistrovství světa v basketbale žen. Požár vypukl den před zahájením finálových zápasů. Šampionát požárem naštěstí ohrožen nebyl, byla uzavřena pouze tréninková hala, pod kterou požár vypukl. Pořadatelům akce se podařilo sehnat náhradní rozvody elektřiny a technologie a desítky brigádníků vyčistily halu od sazí. Kvůli požáru muselo být evakuováno několik desítek lidí, jeden člověk se nadýchal kouře a skončil v nemocnici. Požár se podařilo zlikvidovat během půldruhé hodiny a ze suterénu se už dál do objektu nerozšířil.

Karlovarská aréna
Zdroj: ČT24