Pozorování zvěře na Šumavě turisty láká

Klatovy - Návštěvníci Šumavy mají od tohoto týdne jedinečnou možnost pozorovat třeba jeleny nebo laně v jejich přirozeném prostředí. Díky pozorovacím srubům v přezimovacích oborách je možné sledovat desítky těchto majestátních zvířat. A zájem návštěvníků je opravdu značný. Řada z nich se na Šumavu vrací i opakovaně.

Projekt zoologického programu Pozorování zvěře vznikl teprve před dvěma lety. Za tu dobu se však v pozorovacích srubech již vystřídaly tisíce lidí a drtivá většina z nich měla možnost majestátní paroháče několik hodin pozorovat. „Za ty roky jsme zvěř naučili chodit na zimoviště, kde si zvykla na režim a na přítomnost člověka. Když jí předložíme ty správné pochutiny, což je řepa a mačkaný oves, tak tomu neodolá,“ vysvětluje vedoucí územního pracoviště Srní Národního parku Šumava Jiří Kec. „Překvapilo mě, co je tady zvěře. Pro mé malé děti to bylo velice přínosné,“ pochvaluje si jeden z návštěvníků. „Já v lese pracuji a občas zvěř zahlédnu. Tady je však té zvěře více pohromadě,“ dodává druhý. 

O pozorování zvěře v přirozeném prostředí je mezi veřejností velký zájem. Správa Národního parku Šumava už má do konce roku obsazeny všechny termíny. „Lidi se vrací, jedna návštěva jim často nestačí. Berou si s sebou i dalekohled nebo fotoaparát,“ říká strážce Národního parku Šumava Jan Schaffhauser. 

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Pozorovací sruby v lokalitách Beranky u Srní a na Jeleních vrších u Nové Pece budou veřejnosti přístupné minimálně do začátku března. Pozorovatelny jsou veřejnosti přístupné pouze po předchozím objednání na internetových stránkách Národního parku Šumava.