Jihočeští policisté kontrolují chaty

Jindřichohradecko – Zima je každoročně ideálním časem pro zloděje v chatových oblastech. Nezahálí ani mezi svátky. Jen v Jihočeském kraji tento týden vykradli už nejméně deset rekreačních objektů. Proto policisté i teď vyrážejí na pravidelné kontroly. Dnes obcházeli opuštěné chaty nedaleko Jindřichova Hradce.

Stává se, že právě při preventivní kontrole objeví policisté čerstvě vykradenou chatu a v ní místo majitele zloděje. Třeba podle toho, že stopy ve sněhu nevedou ke dveřím, ale k oknu. Když je jako dnes u rybníku Dřevo v Horní Pěně všechno v pořádku, zkontrolují zámky, okna i dveře, a na kliku pověsí speciální cedulku. Ta v případě vloupání usnadní majitelům oznámení a také upřesní dobu, kdy k němu došlo.

Mluvčí PČR Jindřichův Hradec Hana Millerová popsala, že na cedulce je jméno policisty, jeho telefonní číslo na služebnu a rovněž datum, kdy byla chata kontrolovaná. Kontroly jsou nepravidelné. Policisté se na ně vydávají dvakrát měsíčně a někdy i častěji v rámci výcviku služebních psů.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Včera oznámili vloupání majitelé chaty na Třeboňsku, v úterý volali policisty zase z Budeče na Dačicku. Mluvčí PČR Tábor Miroslav Doubek informoval, že na Táborsku došlo k několika případům zejména v povodí řeky Lužnice. Mnohdy se zloději spokojí jen s jídlem a oblečením. I kvůli tomu ale zničí dveře, okna nebo nábytek a způsobí majitelům škodu v desítkách tisíc korun.