Areál snů pro bruslaře? Lipno!

České Budějovice - Na Lipně začíná bruslařská sezóna v rekordním termínu, o necelý měsíc dřív než v minulých letech. Na zamrzlé hladině opět vzniká nejdelší světová dráha, která bude měřit přes jedenáct kilometrů. Na upravenou promenádu se už vydali první příznivci ostrých a rychlých nožů. Led ale zatím není příliš kvalitní, a tak je na místě velká opatrnost. Jinak hrozí přinejmenším proboření a nedobrovolné vykoupání.

Lipenský led místy zesílil na dvacet centimetrů. Správci dráhy potřebovali dvanáct hodin na úpravu prvního pětikilometrového okruhu. Museli z něj odstranit asi pěticentimetrovou vrstvu zmrzlého sněhu. Tenký led zatím nepustil rolbu k Frymburku a Přední Výtoni. Správci předpokládají, že se do těchto míst dostanou v příštím týdnu. Chtějí na zamrzlé hladině opět upravit nejdelší bruslařkou trať na světě. „Jakmile zesílí led na ostatních částech dráhy, tak se pokusíme prohrnout led i tam,“ slibuje pracovník Skiareálu Lipno Martin Řezáč.

Ledová magistrála je široká čtyři metry, povrch má ještě hrbolatý, někde jsou i praskliny. „Dráhu budeme kartáčovat a musí pomoci i slunce. Tím by se dráha zkvalitnila,“ vysvětluje správce dráhy Jan Staněk.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dráha láká bruslaře z Rakouska i Česka. Mnozí z nich tvrdí, že je to úplně jiné bruslení než na umělém kluzišti. O dráhu se starají dobrovolníci. Sílu ledu pravidelně kontrolují, povrch udržují každý den. U nástupních míst se nově objevily informační tabule s pravidly bezpečného pohybu na ledě. „Jde nám především o to, aby se lidi pohybovali především na vyznačených místech,“ upozorňuje Martin Řezáč.

Po dráze se bruslaři dostanou do sousedních obcí zhruba stejně rychle jako auto. Minulou sezónu ledová dráha přilákala téměř šedesát tisíc bruslařů. Letos jich očekávají nejméně stejný počet.