V Krkonoších se mluví rusky

Špindlerův Mlýn (Krkonoše) – Zatímco většina Čechů se po svátcích vrátila z hor do práce a jejich nápor na sjezdové tratě a hotely opadl, v lyžařských areálech Krkonoš je vystřídali Rusové. České hory objevili teprve nedávno. Většina z nich zde chce strávit dovolenou a oslavit blížící se pravoslavné Vánoce, zájem je začátkem letošního ledna podstatně větší než před rokem. Řada areálů láká na snížené ceny lanovek a vleků, všechny jsou v provozu. Sjezdovky jsou upravené, na tratích ve střediscích leží někde více než metr většinou prachového sněhu.

Horským střediskům v Krkonoších vládne ruština, návštěvníci ze zemí bývalého Sovětského svazu, především Ruska, Běloruska a Ukrajiny, zaplnili místní hotely. Letos jich do Krkonoš přijelo znatelně víc než v minulých letech. „V tuto chvíli máme přes 80 procent ruských klientů,“ uvedla manažerka hotelu ve Špindlerově Mlýně Lenka Hrubá. Rusové sem přijeli oslavit pravoslavné Vánoce, které připadají na 7. ledna. Většina z nich ale překvapivě neumí lyžovat, a tak si krátí čas procházkami po okolí a nakupováním. „Moc se mi tady líbí, dobře se tu tráví prázdniny. Je to velmi pěkné město, moje matka a sestra tu byly už v létě a na podzim. Je to tu jako v lázních, a tak jsme se sem vrátily i v zimě,“ tvrdí turistky.

Až dosud do Krkonoš mířili z cizinců především Poláci a Němci, zdejší hoteliéři si ale na movitou klientelu z Východu začínají rychle zvykat. „Spíš vyhledávají ta z evropského pohledu menší střediska, čili ta krkonošská. Jsou spokojení,“ prohlásil výkonný ředitel organizace Svazek měst a obcí Krkonoše Michal Vávra.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Rusové nejsou zdaleka jediní cizinci, kteří podlehli kouzlu českých hor. V horských střediscích je stále slyšet také polština nebo italština.

Zatímco většina Čechů se po svátcích vrátila z hor do práce, v lyžařských areálech Krkonoš je vystřídali Rusové.
Zdroj: ČT24