Budoucí právníci jsou po rekonstrukci fakulty UP zpět v lavicích

Olomouc - Studenti Právnické fakulty Univerzity Palackého jsou zpět v lavicích. Vrátili se po více než dvou měsících a učit se budou ve dvou nově opravených budovách. Právě stavební práce totiž přerušily na fakultě výuku. Opravy, které přišly na třicet milionů, uspoří univerzitě náklady na provoz.

Výměna oken, opravy a zateplení fasády na obou budovách právnické fakulty. Právě tyto stavební práce vyhnaly studenty z lavic. Teď, po dvou měsících, už jsou všichni zase zpátky. „Já studuji ještě jednu školu, takže se mi to krásně vystřídalo, ve chvíli, kdy začalo zkouškové období na jedné fakultě, tak teď zase mám čas chodit sem,“ pochvaluje si student Josef Kaštil. „Já jsem těch dvou měsíců využil ke studiu doma a k pracovním úkolům, nebyla to žádná pracovní komplikace,“ souhlasí jeho starší spolužák Filip Žáček.

Přerušený semestr studenti dokončí v následujících šesti týdnech. Pedagogové už vypisují termíny zkoušek. Vedení fakulty udělalo maximum pro to, aby posluchači na přerušení výuky nedoplatili. Studenti dostali úkoly domů, zpracovávali seminární práce. Většina absolventů využila času k psaní diplomových prací. „Třeba moji diplomanti mě opravdu kontaktovali i v průběhu toho přerušení výuky, scházeli jsme se v provizorních podmínkách, vždycky se ale někde místo na konzultace našlo,“ řekl proděkan pro studijní záležitosti Filip Ščerba.

Do školy se studenti mohli vrátit o týden dřív, než bylo plánováno. Stavební práce sice ještě pokračují, běžný provoz už ale neomezují. „Veškeré stavební procesy, které ještě budou probíhat, jsou pouze zvenku budovy na omítkách a podobně,“ potvrdil tajemník Právnické fakulty UP Olomouc Petr Bačík. Nezbytná rekonstrukce starých budov měla původně začít už v létě - o prázdninách. „Ke dvouměsíčnímu zdržení při zahájení stavby došlo kvůli vyřizování dokumentů na ministerstvu a kvůli výběrovému řízení na dodavatele stavby,“ vysvětluje tiskový mluvčí UP Olomouc Radek Palaščák. Opravy fakulty byly totiž součástí dalších tří projektů, na které univerzita čerpala dotace z evropských fondů.

  • Rekonstrukce budovy fakulty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221945.jpg
  • Studenti zpět ve škole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221946.jpg