Hradec řeší nájem za hubičku pro bývalou radní

Hradec Králové - Za cenu šedesátkrát nižší, než je v místě obvyklá, získala od radnice v Hradci Králové pronájem bývalé prodejny radní Vladimíra Šilhánková. Prostory získala pro občanské sdružení, které sama řídila. Podle kritiků smlouvy by mělo nové vedení radnice podezřelé výběrové řízení zrušit a vypsat nové.

Hradecké sdružení Civitas per Populi, které vedla radní Šilhánková, dostalo od města sto sedmdesát dva metry čtvereční prodejny do pronájmu za dvacet pět korun za metr a rok. Je to šedesátkrát levněji, než je cena stanovená v tomto místě. Sama Vladimíra Šilhánková se České televizi k případu odmítla vyjádřit.

Radnice porušila vlastní předpis, který dovoluje snížit cenu jen na polovinu, tedy na sedm set padesát korun za metr čtvereční. I tak je cena třicetkrát nižší. „Podle mě je to extrémně nízká cena z toho důvodu, že paní Šilhánková byla v době schvalování smlouvy členkou rady města Hradec Králové,“ říká hradecký občan Vladimír Horák. „Je to nemravné a město by se tím mělo zabývat,“ dodává jeho kolega Jiří Vebr.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radní Šilhánková se hájila tím, že o prodejnu nebyl zájem a že její výstavní a vzdělávací sdružení je neziskové. Kritice čelí i uvnitř strany Volba pro město, za kterou kandidovala. Lídr Martin Dvořák žádá, aby rada podezřelou soutěž přezkoumala. „Podstatné je, zda byl nájem nabízen za dvacet pět korun ve veřejném výběrovém řízení, a nebo nebyl. Pokud ta cena vznikla až dohodou na radě, tak je potřeba to výběrové řízení zopakovat,“ soudí hradecký zastupitel Martin Dvořák. „Já předpokládám, že se vedení města k této smlouvě vrátí a bude jí dodatečně řešit,“ věří náměstek hradeckého primátora Martin Soukup. Podle něho však oficiální podnět k přezkoumání nájemní smlouvy zatím radním nikdo nepodal.