Co dál se zimním stadionem, ptá se radnice v Hradci

Hradec Králové – Nové vedení královéhradecké radnice začalo uvažovat o vypovězení smlouvy firmě ABD Invest. Smlouva se týká stavby a nájmu zminího stadionu. Firma dostala před čtyřmi lety stadion do nájmu a na své náklady ho má za 270 miliónů opravit. Do roku 2022, kdy ho bude provozovat, má od města postupně inkasovat 610 miliónů. Závazek se ale radnici zdá neúměrně vysoký.

„Mám obavu, že ne všechny peníze (dosud by mělo být prostavěno 218 milionů) šly skutečně do stavby zimního stadionu, ale hlavně mám strach, že vše trvá moc dlouho a není to úplně průhledné,“ tvrdí královéhradecký primátor Zdeněk Fink (HDK). Nové vedení Hradce Králové požádalo právníky v Praze o prověření smlouvy, která narostla o šest dodatků do vysokých částek. Neklid vyvolává i fakt, že pošta odeslaná na adresu ABD Investu v Rosicích se vracela jako nedoručitelná a že na stavbě, která má být v červnu hotová, se pracuje jen částečně.

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK):

„Mně se nikdy nelíbil způsob, jakým se tato stavba nasmlouvala. Vždycky jsem upřednostňoval, aby šlo o přímou investici města.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„V hlavní hale aktuálně práce nepokračují, nicméně probíhají práce v hale vedlejší,“ konstatoval vedoucí odboru majetku Ondřej Votroubek. ABD Invest ale tvrdí, že rozestavěnost odpovídá fakturám, se kterými radnice souhlasila. Kontroly se nebojí. „Tato kontrola proběhla už dávno. Jestli to chce někdo znovu kontrolovat, asi to není žádný problém,“ vyjádřil se pro ČT zástupce firmy Petr Černý.