V Rapoticích půjdou odsouzení do nového

Rapotice na Vysočině – Ministerstvo spravedlnosti chce od státu víc peněz pro věznice. Jsou přeplněné a některým zařízením hrozí kvůli technickému stavu dokonce kolaps. Rozšiřování věznic je prioritou ministerstva, v Rapoticích na Vysočině najde do konce ledna místo dalších 200 vězňů. Celková kapacita věznice tak nyní představuje 460 míst pro odsouzené ve dvou nejmírnějších typech vězení. Objekt původně sloužil jako základna protivzdušné obrany, po jejím zrušení prostory převzalo ministerstvo spravedlnosti. Vězeňská služba se v současnosti potýká mimo jiné se zhruba patnáctiprocentní přeplněností a velkým problémem je zejména nedostatek prostředků na investice. Počet vězňů se přitom stále zvyšuje.

Ubytovna pro 200 odsouzených mužů v Rapoticích na Vysočině prošla tříletou rekonstrukcí. Oprava jedné budovy, kterou ministerstvo spravedlnosti převzalo od ministerstva obrany, stála 60 milionů korun. „V současné době je ve věznici Rapotice 310 odsouzených, po otevření této ubytovny jich tady bude až 550,“ uvedl ředitel Věznice Rapotice Pavel Ondrášek. Jsou zde luxusnější pokoje za slušné chování pro odsouzené před ukončením trestu, moderní sociální zařízení, kvalitnější zabezpečení a třeba i místnost pro prohlídku agresivních vězňů. „Tam si ho zavřou a potom mohou příslušníci vykonávat kontrolu,“ vysvětlil mluvčí věznice Jan Doležal.

Jenže většina často i staletých věznic v zemi se potýká s opačným problémem – nevyhovují. „Zvyšují se počty havarijních situací, hrozí kolapsy některých zařízení,“ potvrdil generální ředitel Vězeňské služby ČR Jiří Tregler a první náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata doplnil: „Vězeňská služba má na svých 36 věznic pouze 33 milionů korun investičních výdajů. Tak to v roce 2012 nemůže být.“ V Česku je 36 věznic a v nich 22 tisíc vězňů, přeplněnost hlásí většina zařízení. Řešením je rozšíření a výstavba nových objektů, i to ministerstvo spravedlnosti plánuje. „Připravujeme výstavbu další ubytovny v tomto areálu, areál to umožňuje,“ dodal Pavel Ondrášek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Areály věznic v Horním Slavkově a Rapoticích jsou v hledáčku ministerstva spravedlnosti na případné rozšíření věznic v Česku. Zatím však chybí peníze.

Ubytovna pro odsouzené muže v Rapoticích na Vysočině prošla tříletou rekonstrukcí.
Zdroj: ČT24