Jaro v nedohlednu, ale silnice na Ostravsku jsou už teď samá díra

Ostrava - Už první nápor zimy koncem loňského roku za sebou zanechal stopy na silnicích. Výtluků je v Moravskoslezském kraji podle silničářů mnohem více než loni touto dobou. Snaží se je opravit alespoň provizorně. Definitivní opravy výtluků, které vydrží déle než tyto provizorní, začnou silničáři dělat až na jaře. Potřebují k tomu totiž teploty nad pět stupňů a sucho.

Na některých silnicích jezdí řidiči slalom. Pokud nechtějí vjet do díry, nic jiného jim nezbývá. Voda, která zatekla do prasklin, zmrzla a vozovku na mnoha místech poškodila. Jedna díra za druhou - tak vypadá třeba i silnice v centru krajského města, která vede kolem fotbalového stadionu na Bazalech.

„Momentálně dokončujeme opravu ulice Rudné, potom přecházíme na Hlučínskou a další v pořadí je ulice Českobratrská,“ poukazuje na nekonečný kolotoč oprav ředitel Ostravských komunikací Daniel Lyčka. Silnice kolem fotbalových Bazalů by podle něj měla na řadu přijít koncem týdne. Výtluky začali silničáři opravovat 3. ledna. Zatím jim to počasí umožňuje. Například společnost Ostravské komunikace odhaduje, že na to bude během této zimy potřebovat 600 až 700 tisíc korun.

Podle silničářů je situace ve srovnání s minulými lety mnohem horší. „Těch výtluků se v prosinci kvůli mrazům objevilo poměrně hodně, škody ale prozatím nedokážeme odhadnout,“ říká technicko-provozní ředitel Správy silnic MS kraje Milan Novák. „Prozatím máme na opravy v tomto roce vyčleněnou částku 40 milionů korun,“ dodává. Silničáři už teď ale vědí, že peníze z krajského rozpočtu stačit nebudou. Loni měli k dispozici o 110 milionů korun více a důsledky současné zimy si zřejmě vyžádají ještě vyšší náklady.

  • Opravy výtluků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222354.jpg
  • Opravy výtluků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222355.jpg