Řadu obecních pošt nahradí výdejní místa

Tábor – Mnohé menší obce by v budoucnu mohly přijít o své poštovní úřady. Během příštích šesti let totiž Česká pošta hodlá změnit síť svých poboček. Tam, kde dojde ke zrušení, by pravomoci pošty mohly převzít samotné obecní úřady. Sdružení místních samospráv však považuje podmínky, které jim Česká pošta nabízí, za nepřijatelné. Obce tak stojí před volbou – buď přistoupí na podmínky, nebo se budou muset obejít bez poštovního úřadu.

Jednou z vesnic, které hrozí zrušení místní pošty, jsou Smilovy Hory na Táborsku. Zdejší pošta odváděla korespondenci za Rakouska-Uherska, první republiky i komunismu. Česká pošta ji chtěla zrušit už před dvěma lety. „My tady žijeme na rozhraní tří okresů, tří krajů. Vzdálenost do měst je poměrně veliká, hodně našich obyvatel je starších 80 let,“ uvedl starosta obce Josef Dvořák.

Marta Selicharová, mluvčí České pošty:

„Probíhají vyjednávání s každou obcí s každou tou místní samosprávou zvlášť, samozřejmě se nastavují podmínky podle určitého typu obce.“

Reportáž Kristiny Vrkočové a Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Obec Radenín byla ještě v létě ochotna práci poštovní služby převzít. Česká pošta ji proto nabídla příspěvek 10 tisíc měsíčně. „Teď je to ve fázi, kdy nabízejí dva tisíce za to, že sem přivezou ráno pytel s dopisy a odpoledne si pytel zase odvezou, což je už naprosto nevyhovující,“ přiblížil starosta Radenína Jaroslav Kraus.

Poslední dva roky je pošta otevřená pouze tři hodiny denně. Radenínský úřad po stejnou dobu usiluje o to, aby tato doba platila i nadále. Podle České pošty by do roku 2017 měly v obcích vzniknout buď partnerské pobočky, nebo výdejní místa. Jaké služby budou poskytovat a jak budou spolupracovat s obcemi, závisí na vzájemné dohodě.

V Ošelíně pro dopisy už jen do koloniálu

Jedno z prvních výdejních míst v zemi má od nového roku Ošelín v západních Čechách. Uzavřenou poštu nyní ve vesnici se stovkou obyvatel nahradila přepážka v místním koloniálu. Zajišťuje výdej veškerých listin kromě peněžních poukázek. Majitel koloniálu navíc prošel několikahodinovým školením a obsáhlým manuálem poštovních předpisů. Na rozdíl od klasické pošty mají v místním koloniálu otevřeno denně. „Lidé si mohou vyzvednout poštu i o víkendu, v tom vidím jedinou výhodu,“ dodal starosta Jiří Ševčík.

Před několika lety si přitom vesnička Ošelín za svoje obecní peníze budovu pošty postavila, aby lidé nemuseli jezdit daleko. O rozhodnutí prý obec nikdo předem neinformoval. Starosta se obává, zda se mu půlmilionová investice někdy v budoucnu vrátí. Už příští týden by měl mít jasno. Do vesnice zavítají zástupci České pošty a předloží navržené podmínky.