Bydžovu vládne strach, město najme bezpečnostní agenturu

Hradec Králové - Radnice v Novém Bydžově na Hradecku kvůli zvýšené trestné činnosti a fyzickému napadání ze strany Romů do města povolá bezpečnostní agenturu. Zároveň město zvýší počet strážníků ze čtyř na šest. Informoval o tom starosta Pavel Louda (ODS). Podle něj se lidé bojí posílat děti do škol, staří lidé se bojí vyjít z domu a městu vládne strach a hrozí vznik domobrany. Místní Romové ale tvrdí, že problémy dělají ti, kteří se do města nově přistěhovali.

„My jsme pro to, aby to tady bylo 24 hodin hlídané. A my starší Romové, kteří tady žijeme, abychom měli klid,“ řekl ČT starousedlík Štefan Mital. „My za to všichni Romové nemůžeme, ale dělají to cizí lidi, a ti nám tady dělají ostudu. Nás je tady víc pořádných Romů, starých rodin, a stydíme se za to, co se tady děje v Novém Bydžově,“ dodal.

Policie pro zvýšení boje s kriminalitou k 1. lednu sloučila obvodní oddělení v Nechanicích s bydžovským oddělením, takže na Bydžovsku je nyní k dispozici 24 policistů místo dosavadních 15. „Co nejdříve chceme také v Bydžově zřídit pracoviště kriminální policie,“ uvedl šéf hradecké okresní policie Petr Krása. Zároveň policejní důstojník odmítl starostovo nařčení, že policie v ochraně obyvatel selhává a město si proto musí pomoci najmutím soukromé bezpečnostní agentury. „Objasněnost násilné trestné činnosti na Bydžovsku byla loni 88 procent. To bylo nejvíce v okrese,“ řekl Krása.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle starosty od 1. ledna ve městě došlo ke třem přepadením skupinami Romů. „Vyhlásili tedy Romové městu Nový Bydžov válku? Budou dál napadat slušné občany?“ zeptal se řečnicky starosta. Napadeni byli mladí chlapci či muži. Incidenty skončily drobnými zraněními napadených. Starosta poukázal na to, že v jednom případě přepadení čekali hodinu na příjezd hlídky policie. Na tiskové konferenci přítomní zástupci policie přepadení potvrdili. Po pachatelích pátrají. Příjezd k případu až za hodinu zdůvodnili tím, že hlídka byla jinde u jiné závažné trestné činnosti.

Napětí v Bydžově trvá od podzimu

V listopadu starosta po několika přepadeních a znásilnění jednadvacetileté ženy vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. Radnice se například zaměřila na kontrolu heren. Nyní také zřídila e-mailovou schránku, do které mohou lidé posílat informace o problémech s bezpečností ve městě. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Bydžov má asi 7 000 obyvatel.

Pro posílení bezpečnosti si město najalo pražskou bezpečnostní agenturu Zenit. „Smlouva je zatím na jeden měsíc, v němž budeme spolupráci testovat,“ řekl Louda. Tři muži agentury s autem budou sloužit vždy o víkendech od pátku do neděle. Svá zjištění budou hlásit strážníkům a státní policii. Jeden víkend služby agentury městskou pokladnu přijde na 16 800 korun. Pokud se spolupráce osvědčí, mohla by mít hlídka agentury i psa. Náklady na zvýšení počtu strážníků starosta odhadl na milion korun.

„Předpokládáme, že bezpečnostní agentura bude vše dělat v mezích zákona. Jejich práci budeme sledovat,“ řekla k působení agentury mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Krása dodal, že policie přítomnost agentury chápe jako preventivní krok města v mimořádné situaci.

Město také podalo žádost o podporu projektů prevence kriminality. Stejně jako v minulosti chce z těchto peněz zajistit sociální práci se záškoláky a dětmi s výchovnými problémy či takzvané dluhové poradenství. „Nově bude město ověřovat možnost využití domovníka ve dvou vytipovaných městských bytových domech, kde jsou většinou nájemníků Romové,“ uvedla radnice.

Vedení radnice tvrdí, že počet Romů v Bydžově narostl v posledních pěti letech na pět procent, počet násilných trestných činů se zvýšil o čtvrtinu.

„Roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí,“ uvedla loni v listopadu radnice.

Prohlášení radnice kritizovali někteří politici, například premiér a předseda ODS Petr Nečas a lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, podle nich jsou ostrá slova na adresu Romů nepřijatelná.