Záchrana pro bezdomovce: Stanové městečko na Rohanském ostrově

Praha - Stanové městečko pro pražské bezdomovce vyroste na Rohanském ostrově v případě potřeby i přes nesouhlas městské části Praha 8. Řekl to dnes radní pro sociální oblast Petr Dolínek (ČSSD). Praha chce stany, ve kterých by mohli lidé bez domova přečkat zimu, vybudovat s pomocí armády v případě prudkých mrazů. Meteorologové podle Dolínka takové počasí předpovídají na polovinu ledna.

Praha chtěla čtyři stany s kapacitou až 200 lidí postavit již v prosinci, kdy lidi bez přístřeší trápily mrazy a sněhová kalamita. Pravděpodobně kvůli chladnému počasí jen v prosinci v metropoli zemřelo 15 lidí. Proti umístění na Rohanském ostrově se postavila rada Prahy 8. Starosta osmé městské části Josef Nosek (ODS) ale nevyloučil, že bude radnice s městečkem nakonec souhlasit. Chce prý ale, aby bylo hlídané a aby Praha 8 dostala podrobnější informace, například kolik bezdomovců by v něm mohlo přebývat.

Centrum sociální péče Praha má mít stany na starosti

Dolínek prohlásil, že bude se zástupci radnice jednat. Osud bezdomovců je podle Dolínka důležitější, v případě nutnosti chce proto městečko vybudovat i bez souhlasu městské části. Pozemky jsou totiž ve vlastnictví hlavního města. O stany by se mělo starat Centrum sociální péče Praha, které již nakupuje potřebné zásoby. Instaluje se prý i agregát. O podrobnostech, za jakých by měly být stany postaveny, bude Dolínek jednat na začátku týdne se zástupci záchranářů a policistů.

Již dříve uvedl, že by mělo vzniknout ve chvíli, kdy lidé bez domova naplní kapacity neziskových organizací a lodi Hermes. Zpočátku by měly být postaveny čtyři stany, v případě vyšší potřeby by byla armáda schopna do deseti hodin vybudovat další přístřešky, uvedl ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

Lidé bez domova
Zdroj: ČT24