Statik zavřel zimní stadion na Štvanici

Praha - Stavební úřad Prahy 7 dnes nařídil vyklidit a uzavřít zimní stadion na Štvanici. Důvodem je špatný stav budovy, podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše se na stadionu propadla část střechy. Provozovatel stadionu s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. Stadion letos slaví 80 let od svého otevření.

Vlastníkem stadionu je hlavní město, které jej pronajímá soukromé firmě Apex Club. Firma se má starat i o údržbu stadionu, podle vedení města to ale dlouhodobě zanedbávala a do oprav neinvestovala. Na propad střechy podle Vokuše upozornilo samo hlavní město. Na základě toho dnes stav budovy zkoumali úředníci ze stavebního úřadu. Podle Vokuše si musí nyní vlastník nechat vypracovat posudky, které zhodnotí stav budovy a navrhnou, jak je možné zjištěné závady odstranit.

Zimní stadion byl postaven v roce 1935 jako první umělé kluziště v hlavním městě, před několika lety se stal kulturní památkou. Hlavní město už několik let řeší, jak Štvanici nejlépe využít. Loni proto schválilo, že bude vypracována změna územního plánu, která by měla využití navrhnout. V minulosti se uvažovalo například o tom, že by na ostrově vznikla koncertní síň. Problém je ale v tom, že území je ohroženo záplavami.

Provozovatel stadionu se podle serveru iDnes.cz domnívá, že k uzavření nebyl důvod. „Provozujeme jej třináct let a nikdy se nikomu nic nestalo, navíc za celou dobu tady nikdo z úřadů nikdy nebyl a teď najednou přijdou a řeknou, že je životu nebezpečný,“ cituje server Tomáše Doležala ze sdružení Apex Club. To rovněž odmítá, že by se o Štvanici špatně staralo.