Choustníkovo Hradiště dostalo dar, a za odměnu změnilo územní plán

Trutnov – Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku přijalo od podnikatele Bedřicha Syrovátka finanční dar přesahující částku sto tisíc korun, s jehož pomocí si nechalo vypracovat územní plán. V něm zároveň vyšlo jaroměřskému podnikateli vstříc a do plánu zakreslilo průmyslovou zónu nutnou pro stavbu solárních elektráren na jeho pozemcích. I když kritické názory proti takovému postupu v zastupitelstvu zazněly, byly v menšině. Obec se nyní nemůže shodnout, zda šlo o dar, nebo již o úplatek.

„V žádném případě bych to nepovažoval za uplácení. Je to úzká spolupráce s investorem. Myslím si, že nejsme sami, kdo takto postupuje, protože finanční situace obcí není růžová,“ soudí starosta Hradiště Vratislav Vopálka. Nicméně dodal, že příště obec žádné dary se změnou plánů spojovat nebude.

Místostarosta Jaroslav Hloušek je ke vstřícnému kroku vůči podnikateli kritičtější. „Je otázkou, zdali jsme nutně potřebovali s územním plánem takto spěchat,“ konstatoval Hloušek. Pro změnu územního plánu se vyslovilo deset z patnácti zastupitelů, a na patnácti hektarech Syrovátkových pozemků tak vyroste fotovoltaika. „Je pravdou to, že jsme měli částečně svázané ruce, protože jakmile přijmete dar, tak už to něco signalizuje,“ dodal k rozhodnutí radnice Hloušek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podnikatel Syrovátko rozhovor s reportérem České televize Vlastimilem Weinerem odmítl s tím, že je nemocný. Sponzorem obce nadále zůstává; podle smluv daruje 400 tisíc na nákup traktoru a údržbu zeleně. Ještě před loňskou, raketově rychlou stavbou elektráren slíbil, že v obci postaví pekárnu.