Na Liberecku přibudou desítky kilometrů turistických tras

Liberecko – Liberecký kraj reaguje na úbytek turistů v posledních letech. Projekt nazvaný Nová Hřebenovka obnoví a zmodernizuje trasy v Jizerských horách a okolí. Navazuje tak na Modrou Hřebenovku, která už v roce 1902 spojovala Krkonoše, Jizerské a Lužické hory. Nová Hřebenovka tvoří oddělené trasy pro pěší, běžkaře i cyklisty.

„Máme dohodu s německou stranou, ještě budeme jednat s polskou,“ říká k projektu Nová Hřebenovka sekretář Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník. Cyklisti, běžkaři i pěší budou mít po dvou vlastních trasách. Měří od 120 do 170 kilometrů a jsou svými parametry vhodné právě pro vybrané skupiny turistů. Turisty provedou nepřitažlivějšími místy Jizerských hor a jejich okolím.

Jizerské hory navštěvují v posledních letech hlavně cyklisti a běžkaři. Pěších podle kraje výrazně ubývá. Oddělené trasy to mají změnit. Informační tabule, směrovky a čtyři odpočívadla přijdou na 35 milionů korun. Z více než 80 % projekt finančně podpořila Evropská unie.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Už teď se připravuje další fáze za 25 milionů. „Nemáme peníze na vybudování nových povrchů nebo cest. Tento projekt připravujeme do budoucna,“ uvedla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová (SOS). Pokud se k projektu připojí i Ústecký a Královéhradecký kraj, měla by Nová Hřebenovka vést od Špindlerova Mlýna až k německému Hinterhermsdorfu.