Kopřivnická radnice chce pro své občany zrychlit služby

Kopřivnice - Kopřivnická radnice chce zrychlit své služby a zároveň i ušetřit. Měl by jí k tomu dopomoci projekt placený z evropských peněz. Z devítimilionové dotace uhradí město i část mezd svých zaměstnanců. Takto ušetřené peníze pokryjí jeho povinnou finanční spoluúčast na projektu.

Vedení města Kopřivnice chce vládnout tzv. chytrému úřadu. Až přestavba skončí, budou rutinní úkony vykonávat stroje. Práce by se tak měla zrychlit a úředníci zároveň získají více času pro jednání s lidmi. „Vzhledem k tomu, že zdroje jsou pořád menší a na druhé straně se řada procesů modernizuje a automatizuje, musíme na to reagovat, a proto jsme zahájili projekt Dílny kvality. Očekáváme od něj to, že za méně peněz nabídneme více muziky,“ tvrdí starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

S návrhy, co a jak zlepšit, mají přijít sami úředníci. Nejaktivnější z nich čeká odměna. Cílem projektu není propouštění úředníků, ale co největší spokojenost lidí, kteří si na radnici přijdou něco vyřídit. „Výhodou nového systému bude to, že občan bude moci sledovat průběh vyřizování své žádosti i vytíženost jednotlivých úředníků přímo na internetu,“ uvedl poradce Zdeněk Havelka. Projekt potrvá tři roky. Až skončí, budou podle kopřivnického starosty úředníci potřebovat k vyřízení žádostí polovinu času – pokud ovšem státní správa bude postupovat obdobně.