ČT sekundovala při zadržení pachatele

České Budějovice – Jihočeský štáb České televize původně natáčel běžnou policejní kontrolu v chatové oblasti na Českokrumlovsku. Netušil, že se vzápětí stane přímým svědkem zatčení celostátně hledaného mladíka. Teenagera, který se tu schovával, prozradil bedlivý pohled na málo užívaný dům.

Na začátku byl jen skoro neznatelný kouř z komína a všímavý soused. Policisté nejdřív oslovili majitele, a když bylo jasné, že v domě není on ani jej nikomu nepůjčil, věci nabraly rychlý spád. „Dvě policejní hlídky zajistily objekt a počkaly na příjezd psovoda,“ popisuje úvod policejní akce mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková.

Sedmnáctiletý mladík byl na útěku již několik dní a policie po něm pátrala po celé České republice. Tváří v tvář přesile se ani nebránil. Je ale mladistvý, a tak jeho identitu i trestní rejstřík policie tají. Samotný zásah trval jen asi dvacet vteřin. Policisté poté několik hodin kontrolovali chaty v okolí. To dělali už od rána i v jiné rekreační oblasti. Do významných chatových osad totiž v zimě vyjíždějí každý týden. A jde o poměrně velké akce. „Pohyb v rekreačních oblastech je náročný. Policisté se často pohybují se psy v hlubokém sněhu a musí jít pěšky zkontrolovat každou chatu,“ uvádí Michaela Pavlíčková.  

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle statistik se policejní kontroly projevují i na počtech vykradených chat a chalup. Výrazné je to třeba ve srovnání roků 2000 a 2010. „V rozmezí těchto let došlo až k padesátiprocentnímu úbytku případů vykradených chat,“ uvádí Václav Klimeš z Městské policie v Kaplici. „Jsme za to policii vděční, zvyšuje to pocit bezpečnosti obyvatel,“ dodává starosta obce Zlatá Koruna Milan Štindl.  

Pozitivní vliv na menší počet vloupání má podle policistů i fakt, že někteří z velkých zlodějů buď sedí ve vězení, nebo alespoň kriminalisté mají k dispozici jejich otisky a DNA.