Deregulace nájemného zasáhla i Litoměřice

Ústí nad Labem - Vyšší nájemné čeká po deregulaci už i obyvatele Litoměřic. Přestože největším majitelem bytů ve městě je místní radnice, bude zvýšení nájemného poměrně skokové. Podle vedení města je to logické a nutné. Nájemníci totiž platili jen přes pětadvacet korun za metr čtvereční.

Cena obvyklá a cena tržní zatím nájemníky litoměřických obecních bytů nemusely zajímat. Teď se jejich nájem k částkám, které znali jen z vývěsek realitních kanceláří, přiblíží. Většina lidí se proto nadcházejících měsíců obává. „Situace mě irituje a bojím se toho,“ přiznává jeden nájemníků. 

Z dosavadních pětadvaceti se nájemné v litoměřických obecních bytech vyšplhá až na osmdesát korun za metr čtvereční. „Předpokládám, že to je konečná suma,“ odhaduje místostarosta Litoměřic Karel Krejza. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidé v Litoměřicích mají jednu výhodu. Měli dostat čas na rozmyšlenou. Nové nájemné začnou totiž platit až od července. Navíc mohou počítat se slevou. Letos zaplatí jen padesát korun měsíčně, za rok šedesát pět a na osmdesát se nájemné vyšplhá až v roce 2013. „Udělali jsme to proto, aby měli čas si zvyknout na nájemné a eventuelně byty vyměnit,“ dodává Karel Krejza. Zároveň připomíná, že je to sociálně únosné řešení.  

Prudký nárůst nájemného se navíc týká jen centra města. V okrajových čtvrtích nepřekročí cenu šedesát korun za metr čtvereční ani v roce 2013. Pro zcela nemajetné jsou navíc připraveny sociální byty.