Neprůhledné tendry pardubické radnice

Pardubice - V centru Pardubic začala dlouho očekávaná rekonstrukce historické Machoňovy pasáže. Výběrové řízení na opravu ale provázely nejasnosti. Ty se týkají nejen ceny, ale především transparentnosti výběrového řízení. Kritizuje ho i současné vedení radnice. Tvrdí však, že celou věc již nemohlo zvrátit.

Zakázku na rekonstrukci Machoňovy pasáže za více než sto čtyřicet milionů korun zadalo bývalé vedení Městského rozvojového fondu. Výběrové řízení provázely dohady o netransparentnosti a vážné chyby. Na centrální adrese se tehdy dokonce objevila nabídka stavební zakázky o třicet milionů korun vyšší, než byla částka původně schválená. „Je to politováníhodná formální chyba, která mohla zanést do veřejnosti jisté pochybnosti,“ připouští bývalý předseda představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice Milan Tichý. 

Z výběrového řízení nakonec vyšla vítězně firma Metrostav. Smlouvu s ní podepsalo bývalé vedení rozvojového fondu den před svým odvoláním. „Podle mě je vždy špatné, když někdo odstupuje a poslední den podepíše smlouvu. Zavání to korupčním jednáním,“ říká pardubický radní František Brendl.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Současné vedení pardubické radnice tvrdí, že celou akci už zastavit nešlo, a to ani navzdory tomu, že způsob výběrového řízení, které měla na starosti kancelář Vyroubal, Krajhanzl, Školout, vzbuzuje rozpaky. „To, že to výběrové řízení mohlo být navenek lépe uděláno, je pravda,“ přiznává pardubický radní a bývalý člen představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice Jindřich Tauber. 

Oprava Machoňovy pasáže není jediná akce, která byla v Pardubicích narychlo uzavřená. Těsně před komunálními volbami bývalé vedení města zadalo rekonstrukci krytého bazénu za více než půl miliardy. „Snaha ukončit podobné akce do konce volebního období tady byla,“ uvádí předseda představenstva Městského rozvojového fondu Pardubice Jiří Komárek.  

Současné vedení radnice tvrdí, že připravuje nové podmínky pro zadávání městských zakázek. Výběrová řízení by měla být transparentnější a pro uchazeče náročnější.