Záchrana ohroženého mníka začala na Šumavě

Šumava – Přeplněné horské říčky v šumavském národním parku dokážou tamní správci využít ve prospěch přírody. Ledovou vodu z podhůří svádějí do speciální líhně nedaleko Borových Lad, nejvýše položené líhně v Česku. Tam pomáhá rybářům. Teď momentálně odstartovali program na záchranu ohroženého mníka jednovousého. Díky tomu se pak do potoků dostanou tisíce kusů tohoto druhu.

Vedoucí líhně Josef Šperl informoval, že čím studenější je voda, tím je pro mníka vhodnější. Správci líhně zachytili jikry do hustých sítí a vložili je do speciálních lahví, kterými protéká voda z potoka. „V půlce března se vylíhne plůdek, který vysazujeme,“ říká Josef Šperl.

Podle oslovených rybářů mník vyhledává úseky s dobře prokysličenou a čistou vodou. V chladných šumavských říčkách se v menší míře objevuje, chytá se ale velmi obtížně. Počty mníků chtějí správci parku postupně zvyšovat. Tisková referentka Správy NP a CHKO Šumava Jana Zvettlerová sdělila, že do zdejších toků se dostane několik tisíc kusů mníka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jediná šumavská líheň vyprodukuje ročně asi 180 tisíc kusů rybího plůdku. Většinou jde o pstruhy obecné, které ochranáři vysazují v 50 lokalitách na přelomu dubna a května. Šumavský park má čtyři rybářské revíry dlouhé zhruba 40 kilometrů. Rybáři si ale odsud úlovky neodvážejí, musejí je tady ponechat, jak dodala Jana Zvettlerová.

Správci parku vysazují původní druhy do místních potoků již více než 12 let. Od té doby vzrostl počet ryb na některých místech až pětinásobně.