Sociálně vyloučení budou mít v Chebu novou „klubovnu“

Cheb – Zdevastovaný kulturní dům na sídlišti Zlatý vrch bude sloužit novým účelům. Chebská radnice jej totiž chce zrekonstruovat a vytvořit tak nové centrum pro sociálně vyloučenou komunitu. Vznikne zde například nízkoprahový klub pro mládež. Sociální služby budou zajišťovat neziskové organizace. Radnice počítá s využitím státních i evropských dotací.

Nejlepší léta kulturáku jsou pryč

Dříve kulturák sloužil jako loutkové divadlo, klubovna pro nejrůznější zájmovou činnost nebo restaurace. Teď si ho však do hledáčku vzali vandalové ze sídliště a zloději – ti si odtud odnášejí, co se dá. „Potřebují nějaké vyžití, aby něco dělali, já si myslím, že je to docela dobrý nápad,“ má ze záměru radnice radost obyvatelka sídliště. Ne všichni jsou ale nadšení. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Místostarosta Chebu Vladimír Hartmann (ČSSD):

„Je to lokalita vytipovaná odborníky - jednak tady naším odborem sociálních věcí a zdravotnictví, a jednak agenturou pro sociální integraci.“

Oprava ani poskytování sociálních služeb přitom nemusí stát Chebany ani korunu. Radnice na tyto účely počítá se stoprocentní dotací. Ta může dosáhnout až 45 milionů korun.

Ze Zlatého vrchu se stává ghetto pro sociálně slabé

Sídliště se v poslední době stává novým domovem především sociálně vyloučených rodin. Stěhují se sem například ze známé Wolkerovy ulice. Původní obyvatelé Zlatého vrchu tak kritizují radnici, že ze sídliště dělá ghetto. Kdo může, hledá si bydlení jinde.

Radnice však odpovědnost odmítá s tím, že nestabilní situace zde vznikla po privatizaci bytů. Mnoho původních majitelů je pronajímá. „Z Wolkerovy ulice, nebo i odjinud z jiných měst, přicházejí lidé nezávisle na městě. Město se to dozvídá, až když přijdou na město dejme tomu pro nějakou sociální dávku,“ vysvětluje Hartmann.