Plzeňská univerzita možná přijde o jazykovou katedru

Plzeň – Filozofická fakulta v Plzni se možná bude muset obejít bez Katedry germanistiky a slavistiky. Hrozí jí totiž ztráta akreditace na titul bakalář. Vedení katedry proti plánovanému kroku ostře protestuje. Ze strany akreditační komise jde podle vedoucího katedry Vladimíra Franty jen o zbytečnou byrokracii a snahu o záměrnou likvidaci na základě politického lobby. Ruština a němčina jsou přitom v regionu nejžádanějšími jazyky.

Andrea Königsmarková z katedry:

„Zájem o obor cizí jazyky v komerční praxi je tradičně velmi vysoký.“

Vedení se rozčiluje, že pražští komisaři lokální specifikaci vůbec nerespektují. V akreditační komisi jsou navíc profesoři konkurenčních kamenných univerzit. „Je to v podstatě posuzování na základě formulářů vytvořených na ministerstvu. Je to byrokratický proces, který se skutečnou akreditací má málo společného,“ tvrdí člen katedry Petr Kučera.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Katedra má prý problémy v personálním oddělení

S tím ale vedení komise zásadně nesouhlasí. „Že tam jsou vážné problémy v personálním, to si myslím, že vědí úplně všichni. A není to nijak překvapivé a už vůbec to není otázka nějaké konkurence,“ vysvětluje předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Komisaři katedře vytýkají především nedostatek vědeckých kapacit.

Vedoucí katedry Vladimír Franta:

„Pokud se třeba krátí peníze na úrovni ministerstva, tak my si nemůžeme dovolit platit docenty a profesory, aby mohli garantovat naše obory.“

Marie Smolíková z katedry navíc tvrdí, že jsou „všichni spolupracovníci PhD., nebo vstoupí do habilitačního procesu“. Potenciál do budoucna tedy katedra má. Jak to bude s katedrou dále, ale rozhodnou sami komisaři. Jasno má být do konce ledna.